IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ се връщат към въглищата след по-високата цена на газа през 2017 г.

Увеличената цена обаче стимулира производството и отваря възможности за износ, показва статистиката

08:11 | 11.07.17 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

САЩ отново обръщат внимание на въглищата като източник на енергия след поскъпването на природния газ в първите месеци на годината, пише Ройтерс. По данни, цитирани от агенцията, в първото полугодие цената на газа в най-големия газов хъб в САЩ се е повишила с 46% на годишна база.

Газовите централи са платили с 39% по-скъпо суровината, с който произвеждат електроенергия, а производството им в първите четири месеца на годината намалява с 15%, показва статистиката на щатската Администрация за енергийна информация (EIA). 

Като цяло производството на електроенергия в САЩ през същия период е намаляло с под 2%. Според Ройтерс най-облагодетелствани от по-високата цена на газа са операторите на въглищни централи в страната. При тях производството расте с почти 7 на сто.

В периода между януари и април въглищните централи са работили с 49% от максималния им капацитет. Година по-рано те са работили с 44% от капацитета си, припомня агенцията. За сравнение газовите централи са намалили обема на работа - от 53% до 48% от максималния си капацитет.

По-високата цена на природния газ обаче стимулира добива, а увеличеното потребление на въглища пък дава свободни обеми за износ на суровина. Данните на статистиката го доказват - през първите четири месеца на 2017 г. износът на газ от САЩ расте с 50 на сто. Вносът се увеличава с 6%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

9
rate up comment 5 rate down comment 4
KPetkov
преди 6 години
Ами те и в момента доста си се движат на въглища в САЩ. Около 30% от тока на САЩ идва от въглища, т.е. 30% от ел. колите се движат на въглища, 34% на газ, 20% на ток от атомни централи и около 15% от възобновяеми източници (вятър и слънце около 6,5%).https://***.eia.gov/tools/faqs/faq.php?id=427&t=3
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 4
michaelis12
преди 6 години
дали глобалистите ше са в Америката ше я изцоцат до последно (а те тва са напрайли вече) и от там ше командорят или после ше се преместят в Русия или в Китай да командорят от там (щот имат ресурси и потенциал) за тях няма родина, глобалистите не ги еббе въобще понятие като държава или история с ценности. Отиват някъде праат всичко дармадан, разбичкват извличат печалба и си отиват, ама такива че ти няма да има кво да се яде ама че сме имали демографски проблем или че разни безплатни образования, работни места, некви производства и социални неща това тези хора не ги интересува. За тях корпорацията е тяхната държава с власт и религията им е парите всичко останало няма значение. Корпорациите могат да се местят където и когато си поискат. Печалбата трябва да е гарантирата защото им дава власт. Тва е, ский колко е просто .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 12 rate down comment 3
albobo76
преди 6 години
Дали електромобилите, всъщност няма да се движат на въглища???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 5
michaelis12
преди 6 години
ти ако още не си разбрал, че ЕС е проект на глобалистите със седалище у Сашш е са е момента да го разбереш ..... Ако те решат престава да съществува ала минут, но не е в техен интерес защото така по-лесно контролират цял континент, а има и други сили дет работят по въпроса да се разтури щото не е в техен интерес както вътре в ЕС така и в Сашшш (хората на Тръмп са антиглобалисти) .... Е Англията е само пример, как им го туриха на глобалистите изодзадзе, а Вишеградските са другия пример, там глобализацията с цигганите няма да се получи ..... във Франция, Холандия още работи с Макарона и refugees welcome, но да видиме до кога .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 4
bgMan
преди 6 години
Шъ отваряш Бобовдол ама на куково лято.Политиката на ЕС е коренно противоположна на личните възгледи на Тръмп.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 9
michaelis12
преди 6 години
Май ше отваряме Бобовдол наново, в Пернишко ше се събуди пак миньорското в народа и без тва доста дълго бяха позаспали ..... еее отдава им се възможност да имат директна връзка със Сашш за износ на въглища ...... Ааа ако Сашш се дърпат ше ги въртим през Канадата нали CETA бачка ..... и напрао ше утрепем *** .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 7
michaelis12
преди 6 години
Абе кво става ве ?!? Да не са уволнили Люсиена от централата нешо го нема да се изкаже по въпроса ?!? .... Тия Сашш от "страшни иноватори" с перки и слънчаци се върнаха у 19 век в каменната ера .... :)) Са остава само да си върнат и парните локомотиви ...... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 7
panther
преди 6 години
Американците се жертват и използват лошите и неекологични (но евтини) въглища, само и само да остане повече хубав и екологичен (но доста скъп) газ за Европа! Задължително американски, защото руския газ е лош и тоталитарен!А аз се чудех защо е тая офанзива на всякакви политически и медийни нива за построяване на повече газови терминали в европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 8
0pk
преди 6 години
Екологии-мекологии сичко у ряката отива щом става дума за кинти. Да додат сега тия да обяснят как Сашовци ше залеят света с евтин втечнен газ :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още