IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ са на път да либерализират износа на втечнен газ

До този момент продажбите на американски газ на световните пазари бяха блокирани от правила, които строго ограничаваха износа

20:32 | 07.02.13 г.
<p>
	Сонда за добив на шистов газ в Тексас. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Сонда за добив на шистов газ в Тексас. Снимка: Ройтерс

Tokyo Electric Power ще купува втечнен газ (LNG) от САЩ – знак, че строгите регулации за износ на природен газ от САЩ скоро ще бъдат разхлабени, пише Financial Times.

Сделката, която все още предстои да бъде одобрена от регулаторните органи във Вашингтон, ще превърне Tepco в един от първите потребители в Япония на природен газ от САЩ, където добивът нараства изключително бързо като резултат от новите технологии, позволяващи достъп до залежите в шистови скали.

До този момент продажбите на американски газ за Япония и други страни бяха блокирани от правила, които строго ограничаваха износа. Забраната се подкрепя от индустриални групи, които искат да запазят конкурентното си предимство, произтичащо от ниските цени на газта в САЩ - за момента едва една четвърт от тези в Азия.

До този момент само един терминал за втечнен газ - Cheniere Energy’s Sabine Pass в Луизиана – се радва на изключение от правилата, забраняващи износа за страни, които нямат споразумение за свободна търговия със САЩ – категория, включваща Япония и почти всички останали страни.

Перспективата за скорошно разхлабване на регулаторния режим е все по-реална, след като изследване, поръчано от щатското енергийно министерство заключи, че американската икономика ще спечели от подобна стъпка въпреки умерения ръст на цените, който тя ще причини.

Министерството разглежда молби за износ равняващи се на почти една трета от общия добив в страната или за над 566 млн. кубични метра на ден.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:29 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още