IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ са готови да приемат повече сирийски бежанци

Испания обяви, че е готова да приеме бежанците, предвидени в квотата на ЕК за страната

23:09 | 09.09.15 г. 9
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Съединените щати са готови да приемат повече сирийци, бягащи от войната в родината им, заяви американският държавен секретар Джон Кери, цитиран от Ройтерс.

Белият дом заяви, че е започнал да разглежда възможностите за оказване на помощ на сирийските бежанци. Американският президент Барак Обама пък смята, че САЩ имат морална отговорност да помогнат за справяне с бежанската криза в момента.

Същевременно Дания обяви, че е готова да приеме 2800 от всичките 160 хил. бежанци, които в момента се намират в Италия, Гърция и Унгария, за които Европейският съюз (ЕС) настоява да бъдат прехвърлени в други страни. Новината разкри премиерът Ларс Льоке Расмусен, цитиран от ТАСС.

По-рано днес председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер обяви план, който не предвижда квота за Дания, защото страната се присъедини към ЕС при специални условия и не е включена в част от общите политики.

От неделя досега в Дания от Германия влязоха около 3000 бежанци, предимно от Сирия и Ирак, посочва Расмусен. По думите му “Дания вече е преизпълния своя дълг” по приемането на бежанци.

“Сега настъпи време и други държави да поемат отговорност”, коментира той.

Датският премиер акцентира върху необходимостта от разработването на механизъм за връщане на бежанци от Европа в родните им държави. Според ТАСС в продължение на години Дания е приемала повече бежанци на глава от населението в сравнение с другите страни от ЕС.

От своя страна австрийските власти днес затвориха път в източната част на страната именно заради бежанци. Те спряха трафика по национален път Б-10 заради група от около 800 души, дошли от Сирия. Бежанците са се насочили от Унгария към Виена, като предстои да бъдат изпратени с влак в австрийската столица, откъдето ще продължат към Германия.

Испания обяви, че ще приеме бежанците, предвидени в квотата на ЕК за страната. Новината беше съобщена от вицепремиера Сорая Саенс де Сантамария, която подчерта, че Испания ще работи не само за приема на бежанците, но и за интегрирането им в страната в средно- и дългосрочен план.

Управляващата Народна партия се договори с опозицията в бюджета за 2016 г. да бъдат предвидени още 200 млн. евро, които да отидат в помощ на бежанците.

Съгласно квотите Испания трябва да приеме общо 19 219 бежанци.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 0
Grosss
преди 8 години
Нема проблем,на Европа ще и е на сметка да ги натовари на големите круизникораби и ги стовари в Ню Йорк.Не мога да ги разбера тия ***,мразят христяните и тяхната култура,а всички се натискат в християнска Европада живуркат.Не си оправят скапаните държави ,а тръгнали като чергари къмАвстрия,Германия и Швеция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 2
Pyramid
преди 8 години
"САЩ са готови да приемат повече сирийски бежанци ""Повече"...ОТ КОЛКО? Ай ви и сиктир от *** американски номера. Я да видим, тогава, да пускат в София, през оградата на американското посолство, всякакви "бежанци", и да си ги хранят там. Американска територия е, що не си ги вземат? Па да ги закарат до УСА, примерно. Щото местинте клетки на "Ал кайда" са им малко, много спят и т.н. И работа да им дадат, пари за динамит да имат хорицата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 3
michaelis12
преди 8 години
и после ше ни ги върнат обучени бомбаджии .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 1
balkando
преди 8 години
Предполагам че ще ги настанят в мексиканските квартали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
мммм много добре ше им ги пратим всички с радост да покажат с личен пример как се приемат бежанците ...... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 2
0pk
преди 8 години
Кой ти каза, че ще приемат? Това, че са готови, не значи че ше го направят. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 2
kane
преди 8 години
Запада винаги е водел идеологическа война с всички социални системи по целия свят. Това е общото м/у всички водени войни от САЩТе просто бият социализма навсякъде и със всякакви средства, къде с пари, къде с бомби.. което е по-полезноКадафи, Садам Хюсеин и Чавез градиха социални системи за народите си и бяха премахнати, а народите им подложени на лишение и войни, Защото фаяизма/развития капитализъм не повеляват равенство и достоен живот за всички, достъп до безплатно образованине и здравеопазване - за това спред богатите беднните тр да се борят!Защо не нападат Норвегия! И там има петрол и добри соц. системи! Тяхните са ги подловили на изпитание от тълпи емигранти - поредно доказателство за това как и къде искат да живеят хоратъа и децата им
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 2
Stone_Kold
преди 8 години
ще приемат талибаните а за нас визи и всякакви трудности само и само да не ни пуснат там...демогогия а?или да покажат пред света колко сме състрадателни и видите ли и ние взехме бежанци
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 2
ing5roff
преди 8 години
Съединените щати са готови да приемат повече сирийци, бягащи от войната в родината им, заяви американският държавен секретар Джон Кери, цитиран от Ройтерс.Белият дом заяви, че е започнал да разглежда възможностите за оказване на помощ на сирийските бежанци. Американският президент Барак Обама пък смята, че САЩ имат морална отговорност да помогнат за справяне с бежанската криза в момента....ако доплуват до там ше са добре дошли !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още