IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ подготвят 39 млрд. долара помощ за отраслите, засегнати от търговската война

Помощният пакет беше представен като временно решение до приключването на преговорите между САЩ и ЕС

21:33 | 30.07.18 г.
<p>
	<i>Снимка: Ройтерс</i></p>

Снимка: Ройтерс

Цялостното спасяване на всички индустрии, потърпевши от наложените мита, ще струва на данъкоплатците в САЩ внушителните 39 млрд. долара (за сравнение брутният вътрешен продукт на България за 2017 г. е 50,4 млрд. евро), съобщава CNBC, позовавайки се на изявление на Американската търговска палата.

Тя се противопоставя на наложените от администрацията на президента Доналд Тръмп мита върху стоки за милиарди долари, включително и на тези за стоманата и алуминия.

За да покрие икономическите щети, Доналд Тръмп одобри наскоро 12 млрд долара за спешна помощ на земеделските стопани, които произвеждат определени стоки, най-вече соя. 

Помощният пакет беше представен като временно решение, докато преговорите между САЩ и Европейския съюз (ЕС) продължават, но въпреки това президентът понесе критики, както от представители на републиканската партия, така и от фермерите.

Според Търговската палата последиците от наложените мита могат да бъдат значителни в негативен аспект.

„Най-добрият начин да защитим американската индустрия от вредните последици на търговската война е да избегнем задълбочаването на тази търговска война като за начало“, заяви Нийл Брадли, вицепрезидент и главен политически директор на Палатата.

„Фокусът на администрацията трябва да бъде насочен към свободната търговия и да премахне тези опасни мита, не да разпределя парите на данъкоплатците, за да се облекчи вредното въздействие върху някои индустриални сфери“, смята още той.

Търговската палата изчисли общия размер на помощния пакет на 39 млрд. долара, като го сравни с размера на изнасяните стоки, засегнати от наложените мита. 12 млрд. долара ще отидат при фермерите плюс още 27 млрд. долара за други индустрии.

От Белия дом няма индикации, че се обмисля разрешаването за използване на помощния пакет и за други отрасли.

Ако администрацията реши да компенсира всички засегнати отрасли и изчисленията на Търговската палата са верни, общата сума може да достигне около 0,2% от брутния вътрешен продукт на страната и почти 1% от фискалния бюджет за 2018 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:14 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още