IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ отхвърлят идеята за по-голяма независимост на СЗО

Според Вашингтон това ще това ще ограничи способността на агенцията да справя с бъдещи заплахи

11:30 | 22.01.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

САЩ, най-големият поддръжник на Световната здравна организация (СЗО), не одобрява идеята агенцията да стане по-независима, споделят пред Ройтерс служители, участващи в преговорите. Това поражда съмнения относно дългосрочната подкрепа на администрацията на американския президент Джо Байдън за подразделението на ООН. 

Предложението, направено от работната група на СЗО за устойчиво финансиране, ще увеличи постоянната годишна вноска на всяка държава-членка, според документ на СЗО, публикуван на 4 януари.

Планът е част от по-широк процес на реформа, стимулиран от пандемията от COVID-19, която подчерта ограниченията в правомощията на СЗО за намеса в началото на криза.

Но правителството на САЩ се противопоставя на реформата, защото се опасява относно способността на СЗО да справя с бъдещи заплахи, включително такива, идващи от Китай, изтъкват американски служители пред Ройтерс.

Вместо това Вашингтон настоява за създаването на отделен фонд, пряко контролиран от донори, който да финансира превенцията и контрола на извънредните здравни ситуации.

Четирима европейски служители, участващи в преговорите, които отказаха да бъдат идентифицирани, тъй като не са упълномощени да говорят пред медиите, потвърдиха опозицията на САЩ.

Публикуваното предложение призовава задължителните вноски на държавите-членки да се увеличават постепенно от 2024 г., така че те да представляват половината от основния бюджет на агенцията от 2 млрд. долара до 2028 г., в сравнение с по-малко от 20% сега, се посочва в документа.

Основният бюджет на СЗО е насочен към борбата с пандемиите и укрепването на здравните системи по целия свят. Той също така предвижда още около 1 милиард долара годишно за справяне с конкретни глобални предизвикателства като тропически болести и грипа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 2 години
И що да ги разсейват, трябва да се знае. "Като нямаш пари не можеш да решаваш".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
bgMan
преди 2 години
А как САЩ мислят да разсеят съмненията, че който плаща тпй поръчва музиката?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още