IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ отчете най-голям ръст при заплащането на работниците от десетилетие насам

Индексът на разходите за труд се е покачил с 2,8 на сто през последните 12 месеца, докато безработицата отчита спад до 4%

14:36 | 01.08.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американските работници са получили рекордно повишаване на заплащането на своя труд за последните 12 месеца, което е връх в показателите от близо десетилетие.

Индексът на разходите за труд, който измерва заплатите и бонусите на работниците, предоставени от работодателите, се е покачил с 2,8% до края на юни 2018 г. спрямо годината до края на шестия месец на 2017 г., съобщава The Wall Street Journal, цитирайки данни на американското правителство.

Според анализатори това се дължи на повишената конкуренция между работодателите на оскъдния на свободна работна ръка американски пазар на труда.

Възнагражденията и заплатите, които съставляват около 70 на сто от всички трудови разходи, също са се покачили с 2,8% за разглеждания период спрямо предходната година, което е най-големият ръст на тези показатели от 2008 г. насам. 

След края на последната рецесия безработицата в САЩ отбеляза спад до 4% спрямо почти 10-те процента отпреди девет години. Растежът на възнагражденията се е ускорил след няколко години на спад в периода между 2007-2009 г., тъй като работодателите повишават размера на заплатите, за да привлекат или задържат работниците.

Сега пазарът се доближава до средния темп, което се наблюдаваше в по-ранни периоди на растеж. От 2001 до 2007 г. възнагражденията и заплатите, измерени по трудовия индекс, нарастваха средно с 2,9 на сто на годишна база, което е доста над средната стойност от 1,9% от второто тримесечие на 2009 г., когато стартира настоящото покачване.

Нарастването в стойността на заплащането идва с леко ускорение на инфлацията, която „изяжда“ част от по-високото възнаграждение на работниците.

Отделен доклад на Министерството на търговията в САЩ показа, че инфлацията продължава да се движи около целта на Федералния резерв 2% годишно. Ценовият индекс за разходите за лично потребление е нараснал с 2,2 на сто през юни спрямо предходната година. Изключвайки разходите за хранителни продукти и енергия, цените също отчетоха повишаване с 0,1% от май и 1,9 на сто спрямо миналата година.

Някои компании повишават цените, за да компенсират по-високите разходи за суровини.

Американската компания Procter & Gamble Co., която е един от най-големите производители на потребителски стоки в света, обяви във вторник, че повишава цените на някои от най-известните си марки, своеобразна смяна на стратегията заради поредното тримесечие, в което компанията отчита слаб ръст на печалбата и търсенето.

Много икономисти виждат постепенното покачване на цените и заплатите като следствие от инфлацията.

Представители на Федералния резерв смятат, че е необходима подобна инфлация с умерен и предвидим темп, за да може да се поддържа стабилният растеж на икономиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още