IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ обвиняват Русия в "очевадно нарушаване" на договора за ракетите

Руски и американски дипломати се срещнаха днес в руската мисия в Женева за консултации по контракта

21:35 | 15.01.19 г. 10
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Русия продължава да е в "очевадно нарушение" на договора за ракетите със среден и малък обсег, заявиха днес САЩ, които вече заплашиха да се оттеглят от това споразумение, датиращо от времето на Студената война, предаде Франс прес.

Руски и американски дипломати се срещнаха днес в руската мисия в Женева за консултации по договора, след като в началото на декември миналата година САЩ дадоха на Русия ултиматум и 60 дни да изпълни условията им, предупреждавайки, че в противен случай ще се оттеглят от него.

"Срещата беше разочароваща, тъй като е ясно, че Русия продължава да нарушава очевадно договора и не беше готова да обясни как смята да се върне към пълно и проверимо изпълнение на ангажиментите си", каза американският заместник-държавен секретар за контрола на въоръженията и международната сигурност Андреа Томпсън. 

"Посланието ни беше ясно: Русия трябва да унищожи ракетната си система, която не спазва" регулациите, заяви Томпсън и допълни, че американската делегация ще информира съюзниците и партньорите за ситуацията на утрешната среща на НАТО.

Придвижване напред по темата за Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег след консултациите в Женева няма поради безапелационната позиция на Вашингтон, заяви пред журналисти след срещата руският заместник-външен министър Сергей Рябков, цитиран от ТАСС.

"Като цяло сме принудени да констатираме, че придвижване напред няма. Американската позиция е застинала в своята безкомпромисност и безапелационни искания към Русия", каза Рябков, според когото тези искания не са "подкрепени с конкретика и не съдържат нови елементи, които да позволят да се разчита на сближаване на подходите".
Рябков отбеляза, че САЩ се опитват да унищожат договора. "Смятаме, че Русия съблюдава стриктно договора, докато

САЩ изострят напрежението и не желаят да слушат нашите аргументи", каза той, цитиран от ДПА.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

10
rate up comment 2 rate down comment 0
julian12
преди 5 години
Сегашното положение е дело на твоите любимци не на рашките, ЕС и щатите разсипаха България. Ама ти тия работи няма от къде да ги знаеш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 13
Sokratus
преди 5 години
Юлка раклати главата да се размърдат бръмбарите, че нещо са заспали!Пример за Американски "окупации" и руски окупации:Западна германия - Източна германияЮжна Корея - Северна КореяПример за супер окупация - Япония. Така яко ги окупираха, че не им дават да имат войска и горките японци взеха да "гладуват"!;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 18 rate down comment 2
многодобре
преди 5 години
...всичко ще си дойде на мястото, когато американците си приберат от всички краища на света войските си. ....кротнат се и започнат да проявяват уважение към другите нации така, както искат тях да уважават. ...не са толкова могъщи вече и затова сега воят е голям. .....всичко онова, което са имали като предимство сега го няма. ...величието на американската военна машина отиде в дерето , в калта. ...Амин !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 26
Valentin13
преди 5 години
Я попрочети малко от последните години и ще видиш колко си стоят в къщи. Да ти разкажа ли от моето време - Ангола, Зимбабве, Близкия Изток, Куба, Никарагуа..все провалени държави от рашките дето си стояли в къщи. къде е ГДРто ? а от днешно време - Венецуела, Сирия, ето и доклада на Ходорковски за ЦАР вчера излезе. Рашките са *** отрова и зараза, която се разпространява в целия свят. за съжаление и в моята родина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 28
Valentin13
преди 5 години
Млади глупави човече, по делата ще ги познаете. *** и поживей на запад и после *** на изток и тогава ще разбереш кой колко акъл има и колко изречения може да бута. Аз съм бил и на едното и на другото място, по много. И със съветското оружие си имах работа, за доста дълъг период. Така, че тези двамата дето си сложил на снимката не ми вдъхват респект, а ме напушват на смях. Те са жалки и нещастни, каквито са и всички техни последователи. Нищо старо не са запомнили, нищо ново не научават. Достатъчно е да отвориш един учебник по история и ще видиш, че коефициента на интелигентност на тези люде е колкото на обикновен монголски конегледач. А тези имат голяма държава в ръцете си, а не конюшна. Резултата е печален...за Русия разбира се.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 30
Valentin13
преди 5 години
Поредната безумица на путин. След дългата поредица от опити да бъде голям, отново малкия човечец си остана малък. Разори икономиката си с безмислени военни надпревари, направи народа си един от най-бедните в северното полукълбо. Помогна на Тръмп да стане президент, а той си стовари юмрука отгоре им. За два часа щеше да стига до Варшава, до Берлин и до Киев, а затъна в блатото на Донбас и нищо повече не може да направи. Едва ли Русия е имала по-глупав и неуспешен водач. Всъщност путин е много добър лек, но за излекуването на демократичния свят, който си беше повярвал, че доброто вече е победило и зли владетели повече няма да има. Така че нека путин властва там още и някоя година, ще бъде добре за демократичния свят. Ще учат и децата си - ако не сте мъдри, путин ще изпрати тенекиите си и у нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 24 rate down comment 5
ABBA
преди 5 години
Англосаксонските наемници по правило нямат нито излишен интелект, нито излишни знания.Бутат 5 изречения на кръст и понякое време бягат зад Халите за премии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 30 rate down comment 8
julian12
преди 5 години
Рашките си седят в къщи. Я сега обясни какво правят хамеришките гадове по цял свят и колко суверенни държави разрушиха. Айде пиши, да видим, че няма ти стигне половин работен ден.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 34
Sokratus
преди 5 години
Изобщо и не мога да си помисля, че Русия може да нарушава, който и да е договор. Тази държава е направо буквеядка по отношение на договорите!!!хахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 34 rate down comment 7
ABBA
преди 5 години
Очевадно ракетите на янките в Румъния и Полша могат да носят ядрени бойни глави.3-ти закон на Нютон му викат.Само де Русия не може да застави Китай да се яви на преговори за нов договор....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още