IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ намалява квотата за внос на стомана от Бразилия

Решението на президента Доналд Тръмп се основава на силния спад на вътрешния пазар на стоманени изделия

11:02 | 29.08.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че намалява квотата за доставки на стомана от Бразилия заради срива на американския пазар, съобщава Bloomberg.

С прокламация, издадена късно в петък, Тръмп изменя предишно решение, за да намали тавана на допустимия внос.

Ограниченията за вноса на стомана в САЩ бяха въведени през 2018 г. като част от сделка между нациите, за да се избегнат митата, които Тръмп прилага към други страни.

Американският президент посочва, че вътрешният пазар се свива силно на фона на ограничителните мерки заради коронавируса. „Вносът от повечето страни е намалял тази година по начин, съизмерим с това свиване, докато вносът от Бразилия пада леко“, посочва той в прокламацията.

В документа обаче не се посочва точно за кои стоманени изделия ще се намалят квотите. САЩ ще разрешават за всеки отделен случай.

Новите ограничения идват след преговори с Бразилия, която е изправена пред заплахата от 25% мито. „САЩ и Бразилия ще проведат допълнителни консултации през декември 2020 г., за да обсъдят състоянието на търговията със стомана между двете страни в светлината на преобладаващите тогава пазарни условия“, посочва Тръмп.

Годишният лимит на Бразилия ще се върне на предишното си ниво през 2021 г., „освен ако тази граница бъде допълнително променена или прекратена“.

Вътрешните референтни цени на стоманата са намалели с 12% тази година, тъй като пандемията намали търсенето. Мениджърите на компаниите от сектора очакват възстановяването да трае година-две.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още