IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ: Можем да сринем икономиката на Турция, ако се наложи

Голяма част от членовете на Конгреса настояват за налагане на санкции срещу Анкара

22:30 | 11.10.19 г. 4
<p>
	Министърът на финансите на САЩ Стивън Манучин. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Министърът на финансите на САЩ Стивън Манучин. Снимка: Ройтерс

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е предоставил на администрацията си широки правомощия да налага санкции срещу Турция, заяви министърът на финансите Стивън Манучин, цитиран от CNBC.

Тръмп е подписал изпълнителна заповед, с която дава правомощията, въпреки че администрацията все още не възнамерява да наказва турски физически лица или организации на фона на настъплението на Анкара в Северна Сирия. Все пак Манучин заплаши с опустошителни действия заради турските действия. 

„Това са много мощни санкции. Надяваме се, че няма да се наложи да ги използваме. Но можем да сринем турската икономика, ако се наложи “, заяви американският финансов министър пред репортери.

Множество членове на Конгреса, включително някои от най-важните републикански съюзници на Тръмп, разкритикуваха турската офанзива, започнала по-рано тази седмица, заявявайки, че това ще доведе до „клане“ на кюрдските съюзници на САЩ. Ударите на турските сили бяха предшествани от решението на Тръмп да изтегли американските войски от Северна Сирия.

Сенаторите, включително републиканскит съюзник на Тръмп Линдзи Греъм от Южна Каролина, започнаха да настояват за налагане на санкции срещу Турция през тази седмица. В сряда Греъм и сенаторът на Мериленд Крис Ван Холен обявиха изготвянето на „рамка“ за санкции срещу Анкара.

САЩ може да наложат санкции на висши турски правителствени служители и ще забрани на представителите на американския военен бизнес да извършва сделки с Турция.

„Това незаконно и неоправдано нападение срещу американски приятел и партньор застрашава живота и поминъка на милиони цивилни, много от които вече са избягали от домовете си към други места в Сирия, за да намерят безопасност“, посочват сенаторите, визирайки турската офанзива.

По време на пресконференция в петък, на която беше обявено разполагането на допълнителни американски сили в Саудитска Арабия, министърът на отбраната на САЩ Марк Еспер защити решението на администрацията на Тръмп да изтегли частите от Северна Сирия.

"Ние сме против и сме силно разочаровани от решението на Турция да започне едностранно военно нахлуване в Северна Сирия“, посочи още той.

Тръмп оправда изтеглянето на американските сили от региона, като се позова на обещанието си за прекратяване на "вечните войни" в Близкия изток.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:12 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
Mit1
преди 4 години
Не мисля, че сме чак толкова ние сме в л***йната. Просто Турция кляка яко с преференции за фау ве, а ние и да искаме да клекнем само и само да дойдат, то разни ЕС закони и т.н. ни забраняват. Също така турския пазар е много важен фактор, което не ни прави да сме зле, просто по-големите имат по-голям шанс ако ние нямаме някакво специфично супер предимство. Според плюсовете и минусите на моя първи пост, разбирам, че повечето хора си мислят, че САЩ и ЕС ще изпълнят заканите си и ще накажат Турция строго!! Да, видим дали ще стане така. Аз също първоначално така смятах, че ще стане. Но, все повече се убеждавам, че няма да стане. Сигурно ще има някакви санкции и закани, колкото да не се излагат напълно, но нещо губя вяра в сриването на икономиката им. Не, че искам да стават войни, кризи и т.н., просто се чудя кога са блъфове и кога не! Кога една държава е наистина в силна позиция и кога не, справки - Венецуела, Либия, Ирак, Северна Корея, Иран и сега Турция... примерите са различни, но имат доста прилики!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
Bones
преди 4 години
"At an Airbase in Turkey named Incirlik, there are 50ish, B 61 nuclear bombs. They cannot be removed based on NATO treaty as Turkey has been a NATO member since 1952. The airbase was built in 1955 and has housed nuclear weapons since 1968. Turkey is currently not a nuclear nation. The fact is, the US nor NATO can respond fast enough if the Turkish government forces seized these weapon. The weapon are simple bombs able to be deployed via fighter jet or bomber."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 1
red6
преди 4 години
Да не стане ала Саддам... Защото по всяка вероятност грингосите не са забравили за С-400. И вероятно чакат повод. А Ердоганчо, понеже е първичен и предвидим, лесно може да скочи в капана. Което вероятно е и направил. Сега идва интересния въпрос - фау ве какъв го дири в пуйкия? И на всичката тая свинщина там, ние колко сме в л***йната тиквени, че да ги предпочетат тях?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 13
Mit1
преди 4 години
Ааа, сега вече минахме на "можем", а съвсем до скоро беше "само да влезнат и ще го направим"!!! Хайда давайте да видим, то и за руските системи САЩ се заканваше много, но не виждам да се е случило кой знае какво!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още