IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ може скоро да се изправят пред недостиг на суровини за биогорива

За да покрият търсенето, фермерите трябва да увеличат производството на технически култури, а това ще изправи пред недостиг хранителната индустрия

10:06 | 09.04.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

През следващите години търсенето на биогорива в САЩ ще се увеличи, но въпросът е ще стигнат ли суровините за производството им, посочва в анализ Ройтерс. Биогоривата се произвеждат основно от биомаса, която в момента държи дял от около 5% в производството на енергия в страната.

Засега на пазара на горива в страната господстват петролът и природният газ, но и САЩ, както и други водещи икономики, започват да обръщат по-голямо внимание на намаляването на въглеродния отпечатък.

Базираното на биомаса производство на горива, включително и за авиоиндустрията, има ограничения - фермерите трябва да увеличават площите с технологични култури (например соя), както и да се увеличат животинските мазнини и отработеното олио, които са суровините за производството на биогорива.

Анализатори предупреждават, че това може да се окаже невъзможно и пазарът да се изправи пред недостиг на суровини.

Прогнозата на BMO Capital Market сочи, че още през 2023 г. ще има недостиг на достатъчно соя като суровина за производството на биогорива.

По данни на Администрацията за енергийна информация (EIA) в САЩ през 2020 г. от възобновяеми източници са произведени 9,11 квадрилиона британски термални единици енергия, което се равнява на около 9,8% от общото енергийно потребление. Прогнозата е, че през 2024 г. този дял ще достигне 12,5 на сто, тоест около 12,2 квадрилиона британски термални единици.

Според инвестиционната банка Goldman Sachs до 2024 г. производството на биогорива в САЩ ще се увеличи петократно - до около 2,6 млрд. галона (63 млн. барела). Това обаче би изисквало допълнителни 17 млрд. паунда (около 7,7 млн. тона) суровина, което ще доведе до конфликт между производителите на биогорива и производителите на храни.

През 2020 г. в САЩ са произведени 533 млн. галона зелени горива. На този етап в страната разчитат основно на соя и царевица за производството на биогорива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:24 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още