IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ и ЕС с първо споразумение за отстъпки в митата от две десетилетия

Това е началото на един процес, който да доведе до допълнителни споразумения за създаване на по-свободна, справедлива и взаимна трансатлантическа търговия

20:41 | 21.08.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Фил Хоган. Снимка: &nbsp;Olivier Matthys/Bloomberg</em></p>

Фил Хоган. Снимка:  Olivier Matthys/Bloomberg

САЩ и ЕС постигнаха споразумение по пакет от намаления на мита, който ще увеличи достъпа до пазара за американски и европейски стоки на стойност стотици милиони долари. Това съобщиха днес постоянният търговски представител на САЩ Робърт Лайтхайзър и еврокомисарят по търговията Фил Хоган.

Тези намаления на митата са първите договорени между САЩ и ЕС от над две десетилетия, се посочва в прессъобщение на Европейската комисия.

ЕС премахва митата върху вноса на американски живи омари и замразени продукти от омари. Стойността на този американски износ за ЕС е бил 111 млн. долара през 2017 година. Споразумението влиза в сила със задна дата от 1 август. Европейските мита ще са премахнати за срок от пет години.

САЩ намаляват с 50 процента митата за определени продукти от ЕС, чиято средна годишна търговска стойност е 160 милиона долара, включително някои готови храни, кристални съдове, запалки и други.

„Като част от подобряването на отношенията между ЕС и САЩ това взаимноизгодно споразумение ще доведе до положителни резултати за икономиките както на Съединените щати, така и на Европейския съюз. Възнамеряваме с този пакет от намаления на митата да отбележим само началото на един процес, който да доведе до допълнителни споразумения, които създават по-свободна, справедлива и взаимна трансатлантическа търговия“, заявиха Лайтхайзър и Хоган.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:26 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още