IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на доходността по държавните облигации по света не носи само загуби

Пенсионните фондове и застрахователните компании са сред най-облагодетелстваните заради обезценяването на задълженията им, твърдят от Goldman Sachs

18:17 | 03.07.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Ръстът на доходността по държавните облигации по света не носи само загуби

Някои инвеститори претърпяха тежки загуби вследствие на повишаващата се доходност по държавните облигации в световен мащаб, но според анализатори на американската банка Goldman Sachs, оглавявани от Кристиан Мюлер-Глисман, има и две силно облагодетелствани категории – пенсионните фондове и застрахователните компании, съобщи CNBC.

Анализатори на финансовата институция твърдят, че пенсионните фондове и застрахователните компании са сред „най-очевидните печеливши“, тъй като задълженията им ще се обезценят в по-голяма степен. Те припомнят, че понижаващата се доходност по дългосрочните държавни облигации е натежала върху платежоспособността на тези две групи икономически агенти „през по-голямата част от последното десетилетие“.

Мюлер-Глисман обясни, че повишаващата се доходност ще облекчи рисковете при финансирането, позволявайки поемане на по-голям риск.

„Компаниите с високи пенсионни задължения или дефицити постоянно се представят под възможностите си при понижаване на доходността по облигациите. В добавка те се търгуват с висока отстъпка спрямо пазара и секторите, към които принадлежат. С повишаване на доходността по облигациите очакваме слабото представяне да претърпи обрат и обезценяването да се свие, а представянето на компаниите да надхвърли това на конкурентите“, подчерта той.

Доходността по еталонните 10-годишни американски държавни облигации нарасна до 2,5% през миналия месец, когато опасенията на инвеститорите за свиването на програмата за покупки на облигации на Федералния резерв на САЩ предизвика разпродажба на облигации в световен мащаб.

Мюлер-Глисман добави, че по-доброто пенсионно финансиране би могло да има важни последици за финансовите пазари. „При по-висока платежоспособност повече пенсионни фондове би трябвало да реализират излишъци, а застрахователните компании могат за натрупат допълнителен капитал, като вследствие на това ще се появи повече пространство за поемане на риск. Това може да увеличи риск апетита към акциите и да намали инвестициите в дългосрочни облигации, което ще повиши доходността им и ще направи по-стръмна кривата на доходността“, смята той.

От Goldman Sachs твърдят, че пенсионните фондове и застрахователите са увеличили вложенията си на фондовия пазар от средата на 2012 г., позовавайки се на данни на Английската централна банка, които показват, че нетните инвестиции в акции са излезли на положителна територия през 2012 г. за пръв път от 3 години.

От американската банка добавят, че има признаци на свиване на покупките на облигации на компании и на понижаване на продажбите на акции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още