IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Roche купи американски здравен стартъп за 4,3 млрд. долара

С придобиването на Spark швейцарците разширяват портфолиото си от възможности за лечение на хемофилията

14:33 | 25.02.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Roche Holding AG влиза в състезанието за разработване на генна терапия за хемофилия с придобиване за 4,3 млрд. долара. Швейцарската фармацевтична компания купува американския стартъп Spark Therapeutics, който разработва генна терапия за хемофилия, поясняват компаниите. Това е животозастрашаващо състояние, при което кръвта на пациента не се съсирва. Ако всичко върви по план, сделката трябва да приключи през второто тримесечие.

С придобиването Roche разширява портфолиото си от възможности за лечение на болестта: компанията вече продава лекарството Hemlibra срещу хемофилия. От друга страна, швейцарската компания запазва позицията си в развитието на генните терапии, които се считат за голямата надежда в борбата с различни болести. Редица конкуренти, като Biomarin Pharma, Uniqure NV и Sangamo, вече се опитват да разработят генна терапия за хемофилия.

Придобиването на Spark, създала технология за лечение на ретината на очите Luxturna, е от съществено значение за Roche, тъй като по този начин компанията си пробива път в областта на новите технологии. Сега тя ще може да използва генната терапия за лечение на хемофилия. Това ще се случи благодарение на иновацията на Spark, която е експериментално лечение за възстановяване на гените, причиняващи заболяването.

„Сделката е пробив за Roche, тъй като ѝ дава достъп до единствената платформа на пазара с доказан опит в областта на генната терапия", коментира пред Bloomberg анализаторът във Vontobel Research Стефан Шнайдер.

Roche ще плати 114,50 долара за акция за базираната в щата Филаделфия Spark. Това представлява 122% премия спрямо пазарната цена. Това е агресивен ход, но Roche може да си го го позволи. Швейцарският гигант генерира 15,7 млрд. долара свободен паричен поток през миналата година. Твърди се, че за стартъпа е имало и друг кандидат, което може да обясни високата оценка. На пръв поглед обаче сделката има смисъл.

Придобиването на Spark прави Roche голям играч в сферата на генната терапия, като същевременно защитава все по-важния франчайз за хемофилия и разширява бизнеса за развитие на лекарства, тъй като продажбите на по-старите медикаменти за рак спадат. Но има уникални въпроси за ценообразуването около тези лекарства, които биха представлявали предизвикателство за всеки купувач. Luxturna струва 425 000 долара на око, а терапиите за хемофилия вероятно ще направят платената сега цена да изглежда ниска.

Генните терапии са скъпи и за това има основателни причини. От една страна те са трудни за осъществяване. Но също така и може би по-важното е, че те могат да имат доживотно въздействие след една доза, което ги прави по-ценни, отколкото дори ефективно лекарство, което трябва да се взема в продължение на години.

Това е особено вярно при хемофилия. Лекарството Hemlibra на Roche, което може да лекува пациенти в по-късен стадий и се е превърнала в основен двигател на растежа, струва повече от 400 000 долара годишно. Една единствена генна терапия може потенциално да изтрие този текущ разход, спестявайки милиарди долари на здравните системи с течение на времето. Така че е разбираемо производителите на лекарства да изискват компенсация за тази стойност. Главният изпълнителен директор на BioMarin Pharmaceuticals Inc. спомена през миналата седмица потенциална цена от 2 до 3 милиона долара за собственото генно лечение на болестта. Това би го направило най-скъпото лечение в света.

Инвеститорите изпитваха съмнения за възможностите за конкурентоспособност в дългосрочен план на Roche в областта на хемофилията, защото компанията не предлагаше възможност за лечение чрез генна терапия. „Придобиването на Spark се явява значима новина за хората, страдащи от болестта", казва главният изпълнителен директор на Roche Северин Шван, цитиран в изявление.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още