IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Републиканците се скараха помежду си заради плана за нови икономически стимули

Разцеплението в партията е свързано с някои аспекти от пакета, които, според част от републиканците, нямат нищо общо с коронакризата, обхванала САЩ

12:42 | 29.07.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Лидерът на Републиканската партия в Сената Мич Макконъл.&nbsp;<em>Снимка:&nbsp;Stefani Reynolds/Bloomberg</em></p>

Лидерът на Републиканската партия в Сената Мич Макконъл. Снимка: Stefani Reynolds/Bloomberg

Пукнатините сред републиканците отново изплуваха на повърхността по време на партийната конференция, провела се късно вечерта във вторник (28 юли). Сенаторите на Голямата стара партия отхвърлиха ключови елементи от предложението за стимулиране на собственото им ръководство за стимулиране на американската икономика само ден след неговото обявяване, съобщава CNN.

Въстанието, което обхвана идеологическия спектър от консерваторите до умерените представители на републиканците в конференцията, се превръща в поредното предизвикателство за лидера на Републиканската партия в Сената Мич Макконъл, който се стреми да спаси предложението и да започне преговори с демократите, за да спечели одобрението им преди августовската почивка.

„Това е грешка“, заяви сенатор Тед Крус, републиканец от Тексас, визирайки предложението за помощ в размер на 1 трлн. долара, обявено в понеделник (27 юли) от Макконъл. „Мисля че трябва да се съсредоточим върху възобновяването на икономиката, а не просто да изхвърляме трилиони долари от Вашингтон. Смятам, че този проектозакон представлява грешен подход“, изтъкна Крус.

В понеделник Макконъл заяви, че републиканските сенатори са създали нова предприемаческа структура, за да помогнат на американската икономика. Законопроектът предлага допълнителни 16 млрд. долара за тестване на коронавирус, повече от 100 млрд. долара за образователни институции, които да им помогнат да възобновят работата си до есента. 

„Както преди, има еднократни плащания за определени категории граждани, както и помощ за малкия бизнес. Инициативата предлага да се намали седмичното увеличение на обезщетенията за безработица от сегашните 600 на 200 долара.", заяви лидерът на мнозинството в горната камара на законодателната власт в САЩ.

Макконъл каза още, че пакетът HEALS ще включва директни плащания към американците в размер на 1200 долара, както и стимули за производството на лични предпазни средства в САЩ, а не в Китай.

Този план включва също така 190 млрд. долара за заеми за подпомагане на малкия бизнес и 100 млрд. долара за заеми за предприятия, които работят сезонно или в райони с ниски доходи.

След конференцията на републиканците сенатор Бен Сас заяви, че има „сто проблема с този план“. Противниците на проекта изтъкват, че в предложението са включени и 1,75 млрд. долара, предназначени за изграждане на нова сграда на Федералното бюро за разследване (ФБР).

"Просто не го разбирам. Как (този проект) е обвързан с коронавируса?", попита след конференцията сенатор Рик Скот, републиканец от Флорида.

Самият Макконъл заяви, че е против включването на средствата за нова сграда на ФБР в предложението, което ръководството на Републиканската партия разкри в понеделник. Макконъл говори пред журналисти във вторник, като заяви, че е против "безполезни" разпоредби по отношение на предложените нови стимули и се надява, че всичко, което не е пряко свързано с пандемията, ще бъде премахнато.

Попитан за отпора на някои републикански сенатори спрямо предложението, Макконъл призна за разцеплението в партията по време на конференцията.

Новите стимулиращи мерки се обсъждат сред републиканците в продължение на месеци. През май и юни дискусиите се провеждаха в условия на затворени врати, като основните теми, засегнати от членовете на партията бяха свързани с начина на изразходване на евентуалните средства от страна на щатските власти и обезщетенията при безработица.

Разногласията усложняват преговорната позиция за републиканските лидери и Белия дом, тъй като демократите разглеждат разкола като възможност за извличане на повече отстъпки от Републиканската партия в предстоящите преговори.

Засега остава неясно как Макконъл ще преодолее разделението в редиците на републиканците. За да превърне плана в закон, Макконъл ще има нужда от демократични гласове. За да ги получи, той ще трябва да направи промени в пакета, които ще го отдалечат от консерваторите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още