IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рекорден брой американци ще поемат на път за коледните празници

Над 107 млн. души ще тръгнат на път за празниците, което ще е най-големият им брой в историята

19:07 | 14.12.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

По време на тазгодишните коледни и новогодишни празници рекорден брой американци се очаква да поемат на път в страната. Това предвижда Американската автомобилна асоциация (ААА) в свой доклад, цитиран от агенция Ройтерс.

Приблизително 107,3 млн. души ще пропътуват по 50 мили (80 км) или повече, за да се приберат у дома в периода 23 декември – 1 януари. Това представлява увеличение от 3,1% в сравнение с миналата година и ще е най-големият брой пътуващи за празниците в историята.

Ако очакванията на агенцията се осъществят, това ще е шеста поредна година, отбелязваща рекорд в броя на пътуващите.

Според вицепрезидента на ААА Бил Съдърланд по-високите цени на бензина не отказват хората от това да прекарат почивните дни по родните си места. „Наблюдаваме, че силната икономика и нарастващото доверие на потребителите увеличават пътуванията за празниците през цялата година“, допълни той.

Най-голяма част от пътуващите (90,7%) ще бъде на магистралите. Търговците на гориво наблюдават тази активност внимателно, тъй като тя представлява 10% от световното търсене на петрол.

От ААА посочват, че предвиждат общо 97,3 млн. пътувания с автомобили да бъдат осъществени по празниците, което ще е седмо поредно годишно увеличение.

Нарастване се очаква и в пътуванията по въздух, които се предполага, че ще са общо 6,4 млн. Това е ръст от 4,1% в сравнение с миналата година и представлява най-високият брой от 2004 г. насам.

През тази година автомобилистите са напът да счупят и рекорда за най-много мили, изминати с превозно средство по американските пътища, което е и потенциална възможност за подобряване и на друг рекорд – този за потребление на бензин. През миналата 2016 г. търсенето на бензин и изминатите мили отбелязаха най-високите си стойности в страната.

През тази година имаше увеличение в цените на бензина в страната, които нараснаха с над 10% след ураганите Ирма и Харви. На 8 септември средните им стойности бяха 2,67 долара за галон (приблизително 3,8 литра). В четвъртък цената на бензина е 2,45 долара – с 9% по-висока от същия период на миналата година, допълват от ААА.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:10 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още