IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Развитието около лечението на Covid-19 вдъхва оптимизъм на Wall Street*

В САЩ започват плазмено лечение на хоспитализирани пациенти, което по думите на президента Доналд Тръмп намалява смъртността с 35%

17:53 | 24.08.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;Michael Nagle/Bloomberg</p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Основните индекси на Нюйоркската фондова борса започват сесията в понеделник на зелена територия, тъй като ръстът на технологичния сектор и развитието на лечението на коронавируса стимулират инвеститорските настроения, информира CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се повишава с 259,72 пункта, или 0,94%, до ниво от 28 185,91 пункта.

Широкият измерител S&P 500 нараства с 29,08 пункта, или 0,84%, до 3425,82 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite регистрира ръст от 0,88%, или 99,67 пункта, до 11 408,48 пункта.

Акциите на Apple поскъпват с над 3%. Книжата на Amazon и Microsoft също се търгуват по-високо.

Броят на новите случаи на коронавирус в САЩ продължава да намалява. Откакто нарасна с повече от 64 хил. случая, броят на положителните проби на заразата в страната не е надхвърлял 49 хил. на ежедневна база, показват данните на Университета „Джонс Хопкинс“. В неделя бе съобщено за по-малко от 37 хил. нови случая, показват данните.

„Мисля, че може да се развие нещо интересно през следващите седмици и месеци“, коментира Том Лий, ръководител на научните изследвания във Fundstrat Global Advisors. „Смятам, че е напълно възможно случаите на COVID-19 в САЩ да се сринат до под 10 хил. през септември“.

„САЩ скоро ще се превърне в едно от най-сигурните места в света. И ако това е вярно, капиталът също ще иска да потърси САЩ ”, което означава, „че акциите ще поскъпнат още повече”, твърди Лий.

В неделя Американската агенция по храните и лекарствата издаде разрешение за спешна употреба на плазма при хоспитализирани пациенти с Covid-19 - лечение, което използва кръвна плазма, дарена от хора, които са се възстановили от вируса.

На пресконференция в неделя президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че плазменото лечение намалява смъртността с 35%. Администрацията на Тръмп обмисля и бързо разработване на експериментална коронавирусна ваксина за използване в Съединените щати преди предстоящите президентски избори, информира Financial Times.

Миналата седмица беше много успешна за Wall Street, след като S&P 500 и Nasdaq Composite достигнаха нови рекордни нива. Но Брус Битълс, главен инвестиционен стратег в Baird, смята, че инвеститорите трябва да бъдат внимателни, тъй като само малка група акции допринася за пазарното рали.

„S&P 500 и Nasdaq постигнаха нови рекордни резултати през изминалата седмица, но повечето акции поевтиняха. Обикновено трябва да е точно обратното “, пише Битълс в бележка. „В условията на здравословен растеж на пазара, по-голямата част от акциите, групите и секторите трябва да нарастват заедно с индексите. В петък влошеното състояние на пазара бе особено очевидно, тъй като около 200 акции в S&P 500 поскъпнаха и почти 300 поевтиняха“, коментира той.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа се намира на нива от съответно 0,627% и 1,333%.

При валутната търговия доларовият индекс, който измерва силата на американските пари спрямо кошница от шест конкурентни валути, достига ниво от 93,07 пункта.

Еврото поскъпва с 0,24% спрямо щатската валута до 1,182 долара за евро.

На петролните пазари цената на международния бенчмарк Брент се повишава с 0,51 долара до 44,86 долара за барел. Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI също отчитат ръст в стойността си от 0,30 долара до 42,64 долара за барел.

Цената на златото бележи ръст от 0,34% до 1953,70 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17:20 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още