IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

PwC е осъдена за 5,5 млрд. долара за неразкрита измама във фалирала банка

Одиторската компания е обвинена, че не е засякла конспирацията за милиарди долари във фалиралия ипотечен попечител Taylor, Bean & Whitaker

12:33 | 15.08.16 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Одиторската компания PwC е осъдена за рекордните 5,5 млрд. долара за това, че не е успяла да засече измама, довела до фалит на американска банка по време на финансовата криза, в дело, след което и други одиторски фирми могат да се наредят на опашката, пише Financial Times.

От финансовата криза насам банките платиха стотици милиарди долари в съдебни дела, докато други компании от сферата на услугите, измежду които рейтинговите агенции, трябваше да се бръкнат надълбоко, за да платят солени глоби.

Но случаите, въвличащи одиторски фирми, са много малко. Някои твърдят, че те не могат да бъдат обявени за виновни за това, че са пропуснали измами.

Делото, което е най-голямото спрямо одиторкса компания, е заведено в съд в Маями от името на синдика на фалиралия ипотечен попечител Taylor, Bean & Whitaker (TBW). В него PwC се обвинява, че не е засякла конспирацията за милиарди долари между основателя на компанията Лий Фаркас и директори на базираната в Алабама банка Colonial Bank, която е предоставяла кредити на TBW.

PwC дава на компанията майка на банката - Colonial BancGroup, чисто одиторско мнение всяка година от 2002 г. до 2008 г. Colonial фалира през 2009 г., с което се превръща в шестата по големина банкрутирала банка в американската история.

Според синдика на TBW PwC е отчела съществуването на активи на Colonial Bank за над 1 млрд. долара, които или не съществуват, или са били продадени или са били без стойност.

Водещият съдия по делото Стивън Томас описва случая като „нечуван“, имайки предвид, че Денис Нали, който се пенсионира през юли след осем години на поста председател на PwC, коментира пред Wall Street Journal през 2007 г., че „одиторската професия винаги е била отговорна за разкриването на измами“.

Адвокатите на PwC, която е най-голямата фирма за професионални бизнес услуги с общи приходи от 35 млрд. долара, миналата седмица се възпротивиха и открити изявления посочваха, че фирмата няма нищо общо с TBW и че никога не я е одитирала или пък е имала достъп до нейна документация.

Те също така посочват, че Deloitte & Touche, която одитира TBW в продължение на седем години преди колапса й, никога не са откривали нещо нередно. През 2013 г. Deloitte сключи конфиденциални споразумения със синдика през по три дела.

Делото, което започна на 9 август, се очаква да приключи за около шест седмици.

Фалитът на Colonial през август 2009 г., малко след този на TBW, костваше на Федералната корпорация за депозитно застраховане 3 млрд. долара. Друго дело, заведено срещу PwC от Федералната корпорация за депозитно застраховане и синдика на Colonial, отлежава в щатския съд на Алабана.

Лий Фаркас, който отклони милиони долари от TBW, за да си купи частен самолет, ваканционни имоти и редки автомобили, през 2011 г. бе осъден на 30 години затвор.

Делото във Флорида може да е от жизнено значение за PwC, коментира бившият партньор в Arthur Andersen и автор на книга, поставяща под съмнение способността на Големите четири одиторски компании да устоят на голям шок, Джим Питърсън.

Той изчислява, че вредите в рамките на 2-3 млрд. долара могат да са повратна точка за PwC.

„PwC е в дело на живота си“, смята Питърсън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 7 rate down comment 0
v_tin
преди 7 години
Ами чорбаджията на КаТиБе-ту го дърпат за 26милиона, след месец внасят иск за 3милиарда. За коя америка става дума- северна, южна латинска??? И как така не са засекли далаверата- нали за това им се плаща. И инвестора да си наеми свестни преводачи, не да кара с гугъл, поне джурналиста да беше прочел превода на гугъл и да го редактира
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 7 години
Зависи къде даваш пари обаче. Ако е в България, не ти правят нищо(случаят КТБ). Ако е в Америка ти вземат едни 5.5 млр долара. Правиш ли разлика?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 2
kloynat
преди 7 години
с пьлна сила тук важи правилото като не става с пари става с много пари американска поговорка нещата са ясни даваш много пари и ние мьл4им това е нещото за което Одиторската компания PwC са се продали и сега ала бала я камилата я камиларя бития бит === кервана си вьрви
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още