IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Протекционисткият танц на Джо Байдън

Американският президент разширява сериозно програмата Buy American и обещава стриктното ѝ спазване

08:35 | 29.07.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Американският президент Байдън. <em>Снимка: Jim Lo Scalzo/EPA/Bloomberg</em></p>

Американският президент Байдън. Снимка: Jim Lo Scalzo/EPA/Bloomberg

Понякога Джо Байдън ни изглежда като новия Кенеди. Разбира се, той коригира няколко неща от наследството на предшественика си Доналд Тръмп, наричан от някои лорд Волдемор на американската политика. В интерес на истината обаче настоящият президент на САЩ понякога е по -протекционистки настроен от своя предшественик.

78-годишният политик сега настоява за една по-силна програма Buy American („Купи американското“) за своето правителство - държавните органи трябвало да купуват продукти, произведени в САЩ.

След месеци преговори между американските власти и компании в сряда бяха представени нови разпоредби, които изискват от доставчиците да използват повече американски компоненти в крайните си продукти.

В момента само 55% от даден продукт, като например служебен автомобил, все още трябва да идва от родината. Този дял обаче нараства веднага до 60 процента и след това до 75 процента до 2029 година. 

Buy American често се свързва с протекционистката политика на републиканския предшественик на Байдън Доналд Тръмп. Но демократът Байдън иска да затегне курса. 

Сега той обещава, че спазването на новите правила ще бъде строго наблюдавано.

Промоутърът на родината си Байдън казва: „През последните няколко години Buy American беше кухо обещание. Моето правителство се ангажира да превърне Buy American в реалност“.

Това ни напомня на незабравимия Петър Устинов, според когото САЩ от време на време са „почти толкова елегантни, колкото слон, играещ танц на пръстите си“.

Правителството на САЩ е най-големият купувач на потребителски стоки в света. Държавните и щатските агенции закупуват стоки и услуги на стойност 600 милиарда долара годишно.

Междувременно след няколко месеца на борба Сенатът на САЩ проправи пътя за одобряване на големия двупартиен инфраструктурен пакет с обем от около един трилион долара. Проектът получи 67 гласа в Сената в сряда, повече от необходимите 60, включително 17 гласа от републиканските сенатори. До уикенда или след това се очакват допълнителни процедурни гласувания и дебати по самото предложение. Също така остава неясно дали Камарата на представителите ще одобри споразумението.

Според администрацията на президента предложението предвижда около 109 милиарда долара за пътища и мостове, 73 млрд. долара за енергийната мрежа, 65 млрд. долара за бързи интернет връзки и 25 млрд. долара за летища. Освен тази „физическа инфраструктура“ обаче липсват разходите, изисквани от президента на САЩ Джо Байдън и прогресивни демократи за благосъстоянието на децата, здравеопазването и климата, които бяха обобщени под фразата „човешка инфраструктура“. Демократите сега искат да внесат тази сума в Конгреса в отделен пакет на стойност 3,5 трилиона долара.

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп разкритикува колегите си републиканци в Сената на САЩ за желанието им да подкрепят законопроекта на сегашния шеф на Белия дом Джо Байдън относно мащабните инвестиции в инфраструктура.

„Трудно е да се повярва, че нашите републиканци в Сената са се примирили с радикално левите демократи по така наречения междупартиен проект за инфраструктура“, каза Тръмп в изявление, публикувано от пресслужбата му в сряда. Ще се използва активно в средносрочен план до изборите през 2022 г".

Тръмп добави, че желанието на републиканците да подкрепят демократите „ги кара да изглеждат слаби, глупави и тъпи“. „Не правете това, републиканци!“, Призова той. „Патриотите никога няма да забравят това“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Achtung
преди 2 години
Като го правеше Тръмп беше лошо, сега вече хубаво ли е или не?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
silverros
преди 2 години
Вманиачаването на Пекин в регулациите перфектна пазарна буряЗабравихме, че Китай е комунистическа държава, а комунизмът означава контрол, коментира анализатор.Има ли разлика със САЩ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още