IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проф. Д. Хаджиниколов: Очаква ни революционна промяна, ако Байдън победи

Концепцията на демократа се основава на „Зелената сделка“ на ЕС, посочва преподавателят в УНСС

13:34 | 13.10.20 г. 17
<p>
	<span font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Джо Байдън.</span><em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">&nbsp;Снимка: Bloomberg</em></p>

Джо Байдън. Снимка: Bloomberg

Изборите в САЩ ще бъдат много тежки и ако Джо Байдън стане президент ще има много сериозни промени, които са свързани и с европейските цели за климата. Ще се постигне глобален повсеместен натиск в икономиката. Това прогнозира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria проф. Димитър Хаджиниколов от УНСС.

„Това което вълнува всички е чия визия ще се реализира през следващите години и ако Джо Байдън стане президент ни очаква революционна промяна и не само за САЩ“, посочи той.

Проф. Димитър Хаджиниколов заяви, че концепцията на демократа се основава на „Зелената сделка“ на ЕС. 

„Така нареченият Clean Energy Revolution план на Байдън предвижда най-късно до 2050 г. или може би до 2045 г. да бъдат постигнати нулеви емисии на парниковите газове“, обясни той.

По думите му това засяга в общи линии всяка сфера на икономиката.

Проф. Хаджиниколов коментира и прекратените преговори за допълнителен пакет от стимули.

Според него преди президентските избори не може да се говори за постигане на ново споразумение, тъй като противопоставянето между администрацията на Тръмп и представителите на двете камари на Конгреса е прекалено голямо.

Хаджиниколов е на мнение, че независимо от стимулите пълното възстановяването ще стане, когато е решен здравният проблем в САЩ.

„Натискът е голям, защото проблемите са големи, но това не може да се постигне в момента“, смята той.

По отношение на пазарите професорът от УНСС заяви, че в момента те реагират на краткосрочни импулси, като признаци за отшумяване на пандемията и парично предлагане.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още