IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Притеснените за акциите в САЩ инвеститори залагат на Европа

Оптимистичните оценки по отношение на Стария континент показват, че регионът може да се разглежда като алтернатива

14:40 | 22.08.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Фонд мениджърите изпитват притеснения по отношение на американските акции, тъй като те се търгуват на исторически върхове и то по време на криза в изборна година, но Европа може да се окаже тяхното спасение, пише Bloomberg TV Bulgaria.

Инвеститори от BlackRock до Manulife Investment Management казват, че координираният и бърз отговор на пандемията в региона е добра причина за увереност въпреки факта, че европейските акции се задържат на нивата си от началото на юни.

Оптимистичните оценки по отношение на Европа показват, че регионът може да се разглежда като алтернатива на САЩ, където оценките на акциите изглеждат прекалено големи, а напрежението с Китай нараства. Изборите през ноември също се отразяват на настроенията.

„Ако сравните предстоящите рискови събития, Европа е сравнително спокойна икономика в сравнение със САЩ, Великобритания и Китай“, коментира Питър Чатуел от Mizuho International.

Неотдавнашно проучване на Bank of America установи, че Европа вече е най-предпочитаният регион и инвеститорите държат най-голям дял от европейски акции от 2018 г. насам. Vanguard FTSE Europe ETF е привлякъл близо 500 млн. долара през август, като е напът да отбележи най-добрия си месец от януари.

През юни BlackRock повиши оценката си за европейските акции и намали експозицията си към САЩ.

„Видяхме голямо рали при американските компании с голяма пазарна капитализация, така че търсим начин за диверсификация“, заяви Киран Ганеш, управляващ директор на UBS Global Wealth Management.

Целият този оптимизъм обаче все още не се вижда в цените на акциите. Книжата в Азия и САЩ са близо до рекордните си стойности, но индексът Europe Stoxx 600 все се намира на 15% под върховете си от преди пандемията.

Въпреки че има много оптимизъм по отношение на Европа, това не означава, че инвеститорите са прави. Прогнозите за догонващо рали в Европа нееднократно не се реализираха през годините, а проблемите около пандемията и ограниченията за пътуване заплашват крехкото икономическо възстановяване.

Все пак инвеститорите казват, че пазарът е евтин, а данните показват, че европейските акции са готови за по-бързо възстановяване на печалбите. Според оценките на Bloomberg растежът на печалбите сред компаниите от Stoxx 600 ще бъде 36% през 2021 г. в сравнение с 24% за тези от S&P 500.

Някои стратези посочват и еврото като възможен бичи катализатор.

„Налице е и разбиране, че Европа като цяло е свършила по-добра работа в управлението на кризата в Covid“, смята Нейтън Тхофт от Manulife Investment Management.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още