IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приключи ли газовият бум в САЩ?

Мащабният процес на декарбонизация и битката срещу метана карат инвеститорите да изпитват сериозни опасения относно светлото бъдеще на природния газ

15:26 | 15.10.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Производството на природен газ в шистовите басейни „Марселъс“ и “Ютика“ продължава да нараства, но с по-бавни темпове, тъй като тенденцията с ниските цени се запазва, а търсенето все още трябва да навакса, за да достигне предлагането, пише Ирина Слав за Oilprice. 

S&P Global Platts съобщава, че енергийните компании в Апалачкия басейн в Северна Америка започват да съкращават новите си сондажи, притиснати от ниските цени на газа, от една страна, и натиска на акционерите за по-голяма възвръщаемост от друга.

В момента спот цените на двата газови хъба в региона - Columbia Gas Appalachia и Dominion South – вървят около 1 долар за mmBtu (милион британски термални единици). Това е значително по-малко от регистрираните в началото на годината 2,50 долара за mmBtu. През това време производството на газ в „Марселъс“ нараства с около 1 милиард кубически фута (304,8 млн. куб.м) дневно, докато производството в „Ютика“ нараства с около половината от това количество, като средната стойност за септември действително е по-ниска от средната за август.

Междувременно природният газ в хранилищата също нараства. Последният доклад за инвентаризацията на газа от Администрацията за енергийна информация на САЩ отчита трето седмично увеличение - 112 милиарда куб. фута (34,137 млрд. куб.м).

Понижението на производството не е бързо решение. Няколко производители на газ, работещи в басейните „Марселъс“ и „Ютика“, вече предупредиха, че ще започнат да намаляват новите сондажи през втората половина на годината. Нещо повече, ако ниските цени на газа се запазят и прогнозите за по-ниски цени на петрола се сбъднат, по-слабото производство ще се задържи умишлено.

Това обаче може и да има непременно негативно въздействие. Инвеститорският натиск върху енергийните компании в САЩ не се отнася само до възвръщаемостта. Акционерите все повече се притесняват от въглеродния отпечатък, както и от количествата метан, отделяни от тези компании. И все пак, САЩ са на път да осигурят повече от половината от глобалното снабдяване с природен газ до 2025 г.

В неотдавнашна статия CNBC съобщи, че фокусът на енергийните компании относно природния газ, по-екологичния заместител на въглищата, може да има ответен негативен ефект заради опасенията на инвеститорите.

„Съществува все по-голяма загриженост сред инвеститорите, че петролната и газовата индустрия залага твърде много на природния газ като основа за дългосрочния им растеж“, посочват от CNBC.

В интерес на истината енергийните компании полагат сериозни усилия да разрешат проблема, дори когато Агенцията за защита на околната среда отмени изискванията за отчитане на метан от времето на президента Барак Обама като част от програмата за енергийно господство на настоящата администрация.

Фючърсите върху природния газ са изтрили 30% от стойността си през последните 12 месеца. Зимата идва и това обикновено стимулира скока в търсенето на газ, което от своя страна повишава цените ... освен ако не се окаже мека зима. Всички производители на газ в този момент единствено могат да продължат да поддържат сондажите и да се надяват, че зимата няма да разочарова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 9 rate down comment 3
Императорът
преди 4 години
Причината е очевадна: американските компании осъзнават, че "газовата инвазия" в Европа е финансово невъзможна - САЩ - поради географското си положение - няма как да се борят с компаниите в Старият свят - основно с хипермегаебасимогъщият Газпром. По същата причина нямат големи шансове и в Китай Продукцията им ще остане само за местният - и без това сосен пазар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Hahoto
преди 4 години
Не гледате прогнозата!https://watchers.news/2019/10/14/record-weather-conditions-across-usa-in-the-first-half-of-october/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още