IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пресконференцията на Тръмп за Китай държи в напрежение Wall Street*

Водещите индекси се понижават, като по-осезаемо е и поевтиняването на петрола

17:49 | 29.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Wall Street започва последната борсова сесия за седмицата на отрицателна територия, като инвеститорите са в очакване на предстоящата пресконференция на американския президент Доналд Тръмп, посветена на Китай, съобщава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average отписва половин процент до 25 265,1 пункта. От своя страна широкият измерител S&P 500 се търгува със спад от 0,4% до 3017,97 пункта, а технологичният Nasdaq Composite отписва 0,09% до 9360,77 пункта.

В четвъртък Тръмп заяви, че ще проведе пресконференция за американо-китайските отношения, което потопи акциите на американския пазар след стабилните им ръстове от последните дни. Обявлението бе направено, след като китайските власти одобриха законопроекта за Хонконг, който според експерти може да застраши автономния статут на града.

„Трейдърите очакват президентът да нападне Китай заради вируса като част от предстоящата му кампания. Но търговските санкции могат и най-вероятно ще ранят икономиката, точно когато възстановяването започва да се стабилизира“, посочва Арт Кешин от UBS.

Напрежението между Пекин и Вашингтон нарасна през последните седмици на фона на критиките на Тръмп срещу действията на китайските власти в отговор на коронавируса. Американски представители също така критикуват и затягащата се хватка на Пекин върху Хонконг.

Очаква се в 18 ч. българско време управителят на Федералния резерв Джером Пауъл също да направи изказване в рамките на събитие на Университета в Принстън.

Въпреки днешните понижения водещите индекси се готвят да приключат седмицата със стабилни ръстове. При Dow и S&P 500 увеличението е от по над 2,7%, а за Nasdaq – 0,5%.

На стоковите пазари цената на петрола поевтинява. Международният бенчмарк Брент се търгува с понижение в стойността от 1,8% до 34,65 долара за барел. От своя страна фючърсите върху американския сорт WTI се разменят със спад в цената от 1,6% до 33,17 долара за барел.

Златото на свой ред поскъпва с 0,8% до 1742,5 долара за тройунция.

Доходността върху американските държавни ценни книжа намалява, като по 10-годишните и 30-годишните облигации е съответно 0,674% и 1,449%.

Доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари спрямо кошница от конкурентни валути, също отслабва до 98,11 пункта.

*Информацията е актуална към 17:10 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още