IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Повечето американци виждат края на кризата през 2017 г.

Според 16 на сто от гражданите на САЩ рецесията ще трае вечно

19:42 | 06.06.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Повечето американци виждат края на кризата през 2017 г.

Според анализаторите Голямата рецесия приключи преди пет години, но повечето американци смятат, че икономиката ще бъде напълно възстановена през 2017 г., пише CNN.

Господстващото мнение в най-голямата световна икономика е, че ще са нужни още три години за пълното възстановяване на пазарите от щетите, които понесоха през кризата от 2008 г., като на това залагат 61% от американците, показва проучване на CNN. Някои от запитаните са дори още по-песимистични - 16% заявяват, че икономиката никога няма да се възстанови.

Като цяло демократите изглежда са по-положително настроени от републиканците. Всеки пети симпатизант на републиканците смята, че възстановяването на икономиката никога повече няма да се възстанови, срещу 10% от демократите. Резултатите на независимите пък се срещат по средата.

Резултатите от изследването не са чак толкова изненадващи, като се има предвид, че възстановяването на трудовия пазар е най-бавното в историята, а цените на жилищата са още много далеч от предкризисните нива. До голяма степен облагите от възстановяването през последните няколко години пък отидоха в най-богатия 1% от населението на страната.

Икономистите, участвали в проучването, са малко по-оптимистични от средностатистическия американски гражданин, но дори те очакват пълно възстановяване в рамките на до 2-3 години.

Американската икономика определено показва признаци на подобряване. Трудовият пазар, дори и бавно, расте вече четири години, а брутният вътрешен продукт (БВП) е близо до рекордно високи стойности.

Така че дали американците не са прекалено песимистични? Около 27% от тях смятат, че икономиката все още е в рецесия, а условията се влошават, дори и икономическите данни да сочат обратното. Запитани за вероятността от нова финансова криза през следващите няколко години, 24% от анкетираните са на мнение, че рецесия, подобна на тази от 2008 г., е „много вероятна“, а според 45 на сто възможността за това е средна.

Най-голяма икономическа носталгия пък предизвикват 90-те години, като 26% от американците намират, че тогава икономическите условия са били най-добри. След това се нарежда епохата на 80-те, в която биха искали да се върнат да живеят 20% от населението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
Vladi666
преди 9 години
*** промитите мозъци...тепърва ще усетят кризата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още