IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-високите лихви ще ударят развиващите се пазари, предупреди Световната банка

Ако Фед вдигне лихвите, капиталовите потоци към възникващите пазари може да се свият с до 45%

17:28 | 17.09.15 г. 2
По-високите лихви ще ударят развиващите се пазари, предупреди Световната банка

Покачването на пазарните очаквания за лихвените проценти в САЩ, ако Федералният резерв (Фед) започне да нормализира паричната си политика, може да намали капиталовите притоци към възникващите пазари с до 45%, заявиха икономисти от Световната банка в доклад, цитиран от Ройтерс.

Фед остави отворена вратата за скромно покачване на лихвите в четвъртък, въпреки че икономисти и инвеститори не са на единно мнение дали централните банкери ще предприемат ход сега, или по-късно през годината.

Според доклада на Световната банка въпреки че повечето очаквания са за плавно затягане от страна на Фед, съществува риск от съществен удар върху капиталовите притоци, ако инвеститорите започнат да очакват по-агресивни повишения на лихвите, което ще доведе до повишаване на доходността по дългосрочните облигации.

Увеличение на лихвите с 1 процентен пункт в САЩ, еврозоната, Великобритания и Япония може да намали капиталовия поток към възникващите икономики с 45 на сто за период от година, което представлява 2,2 процентни пункта от техния комбиниран брутен вътрешен продукт.

„Възникващите пазари могат да се надяват на най-доброто през следващия цикъл на затягане на политиката, но предвид рисковете, ще е добре да затегнат коланите, в случай че ситуацията стане нестабилна“, заяви Карлос Артера, един от авторите на доклада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
Misho ILIEV
преди 8 години
Фирмите във възникващите пазари са се нагълтали със заеми деноминирани в долари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
Изкат да кажат, че ше им изхвърлят долара ..... затова ги боли главата.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още