IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-слабият потребителски сегмент натовари Wells Fargo

Печалбата за тримесечието е 6,1 млрд. долара е с 0,1 млрд. долара по-малко спрямо четвъртото тримесечие на 2017 г.

18:13 | 15.01.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

След гигантите в банковия бранш JP Morgan и Citigroup сега и базираната в Сан Франциско по-малка американска банка Wells Fargo отвори финансовите си книги за края на годината пред анализаторите и медиите. 

Приходите ѝ са се понижили с 5% през четвъртото тримесечие, съобщава Bloomberg, цитирайки отчета. 

Кредиторът е регистрирал приходи в размер на 20,98 млрд. долара, като това е трето тримесечие в рамките на изминалата година, в което банката отбелязва спад в това отношение, при това - по-високо от очакванията на анализаторите.

За четвъртото тримесечие Wells Fargo отчита печалба за акция в размер от 1,21 долара за акция, с което успя да надмине очакванията на пазарите.

Печалбата за тримесечието е 6,1 млрд. долара, което е с 0,1 млрд. долара по-малко спрямо четвъртото тримесечие на 2017 г.

Главният изпълнителен директор Тим Слоун се опитва да дистанцира Wells Fargo от поредицата скандали с клиенти, които белязаха 2016 г., след като през септември 2016 г. стана ясно, че служители на банката са откривали сметки на милиони лица без тяхното знание и съгласие. През декември банката се съгласи да плати 575 милиона долара на всички 50 щати и окръг Колумбия, за да уреди претенциите, че търговските ѝ практики за продажбите на дребно и неподходящите ипотечни такси са вредили на клиентите.
 
Банката продължава да оперира под безпрецедентен капиталов надзор, наложен в началото на миналата година от Федералния резерв. През декември главният изпълнителен директор Тимъти Слоун заяви, че очаква той да бъде премахнат през първата половина на 2019 година.

„Важно е да се отбележи, че приходите на Wells Fargo са отбелязали спад в сегментите обществено банкиране, банкирането на едро и управление на благосъстоянието“, коментира Октавио Маренци, главен изпълнителен директор на консултантската компания Opimas LLC, като добави: „Прекалено стегнатата парична дисциплина и ниските данъчни ставки позволиха на банката да ограничи ерозията при нетните приходи“.

Общият размер на заемите се понижава с 1% заради спада при потребителските кредити, докато размерът на средните депозити отчитат понижение от 3 на сто.

В същото време банките Citigroup Inc и JPMorgan Chase & Co отбелязаха ръст за четвъртото тримесечие по тези показатели.

Спадът при депозитите за Wells Fargo включва 1,8 млрд. долара, свързани с продажбата на 53 банкови клона в Средния Запад, които са прекратили своята дейност през четвъртото тримесечие. 

Провизиите за лоши кредити отбелязват понижение от 20%, като в това отношение банката отчита 9-то поредно тримесечие на понижение и е знак за заздравяване на икономиката.

Таксите при ипотечното банкиране намаляват с 50% през четвъртото тримесечие спрямо година по-рано, което отразява повишената конкуренция и смяната от рефинансиране към иницииране на кредитите, тъй като лихвените проценти растат.

Проблемите при ипотечните кредити засягат целия банков сектор в САЩ – таксите при ипотечното банкиране отбелязват понижение от близо 50 на сто и при JPMorgan.

Акциите на Wells Fargo поевтиняват с 2,3 на сто в 16:40 ч българско време при търгуването им на Нюйоркската фондова борса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още