IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Pimco изпрати една ужасна фискална година

Най-големият в света фонд за облигации пострада заради икономическия подем

17:40 | 03.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Pimco изпрати една ужасна фискална година

За Pimco 2013 г. бе много лоша година. Управляваният от легендата Бил Грос фонд отчете най-високата загуба за изминалата година от 1994 г. насам.

Управляващият 244 млрд. долара взаимен облигационен фонд отчете загуба от 1,92%, след като през миналата година се радваше на доходност от 10,4 на сто, както се вижда от последните данни на Morningstar. Причина за лошите резултати са погрешни спекулации с американски държавни облигации. Техните цени паднаха, тъй като инвеститорите спекулираха за намаляване на многомилиардните покупки на облигации от страна на американския Федерален резерв. През 1994 г. загубата бе в размер на 3,6 на сто. 

Pacific Investment Management Company (Pimco) е дъщерна компания на германския финансов концерн Allianz. Много инвеститори на капиталовите пазари наблюдават внимателно инвестициите на фонда, които обаче не се развиха добре през изминалата година.

Грос, подобно на други мениджъри от бранша, бе изненадан от покачването на доходността на облигациите. Доходността на десетгодишните американски държавни облигации, която действа като отправна точка за по-широкия пазар на облигации, се изкачи в края на годината до 3,03% спрямо 1,76% в края на 2012 г. Това бе и най-силният скок на доходността от 2009 г. насам.

Причината за това беше нарастващото доверие в икономическото възстановяване на САЩ, което от своя страна може да насърчи търсенето на акции, тъй като 2013 г. беше много добра година за най-големите борси. А Pimco усети това моментално и болезнено, тъй като само през първите единадесет месеца на 2013 г. инвеститорите изтеглиха общо 36,2 млрд. долара от дъщерната на Allianz компания – най-силният отлив на капитали въобще.

Малка утеха за Грос – загубата на Pimco Total Return е по-малка от тази на US Aggregate Bond Index на Barclays. Тук загубата възлиза на 2,02 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още