IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Pfizer се надява на по-висока печалба

Биофармакологичният отдел на концерна отчита ръст, но той не успява да компенсира спада в генеричния бизнес

17:11 | 28.07.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg</p>

Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg

Aмериканският фармацевтичен гигант Pfizer, който работи върху ваксина за коронавируса, увеличи прогнозата си за печалбата за 2020 г. Групата повиши очакванията си за коригираната печалба от диапазона между 2,25 долара и 2,35 долара за акция във вторник до 2,28 до 2,38 долара за акция.

Търсенето на лекарството против рак Ibrance и антикоагуланта Eliquis се увеличава, поясни компанията. Като цяло обаче приходите и печалбата падат през тримесечието, но спадът е по-малък от очакваното от анализаторите.

Базираната в Ню Йорк фармацевтична компания отчете приходи от 11,8 милиарда долара, което е 11% спад спрямо отчетените година по-рано 13,3 милиарда долара. Консенсусната прогноза на анализаторите бе за приходи в размер на 11,58 милиарда долара, според FactSet.

Продажбите в биофармакологичния отдел на Pfizer (Biopharma_, който се фокусира върху новите лекарства, нарастват. Приходите от Biopharma са скочили с 4% до 9,8 милиарда долара, спрямо 9,43 милиарда долара година по-рано.

Цялостната тенденция на продажбите на компанията е помрачена от намаляването на продажбите в Upjohn, подразделението на Pfizer за генерични лекарства. Продажбите на Upjohn се свиват с 32% на годишна база до 2,01 милиарда долара. Pfizer посочи като конкретна причина загубата на своите изключителни права за САЩ за Lyrica, лекарство за лечение на епилепсия, невропатична болка, фибромиалгия, синдром на неспокойни крака и генерализирано тревожно разстройство.

Pfizer се съгласи през миналата година да отдели Upjohn, обединявайки го с базираната във Великобритания Mylan N.V. Тази трансакция трябва да приключи през четвъртото тримесечие, заяви председателят и главен изпълнителен директор Алберт Бурла.

Pfizer твърди, че пандемията на коронавируса има слабо въздействие върху производството ѝ и че клиничните изпитвания са се възобновили в средата на април след кратка пауза, причинена от кризата в общественото здравеопазване. Pfizer изчислява, че пандемията е свила приходите през второто тримесечие с приблизително 4%, отчасти поради спад на уелнес посещенията за възрастни и деца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:18 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още