IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Pfizer може да достави само половината от планираните ваксини тази година

Причината е забавяне в разширяването на веригата за доставки, както и несъответствие на някои суровини, което вече е отстранено

08:36 | 04.12.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Американската фармацевтична компания Pfizer е трябвало да намали наполовина целта за доставка на своята ваксина срещу коронавируса за тази година, наред с други неща, поради забавяне в разширяването на веригата за доставки.

Разширяването ще отнеме повече време от очакваното, заяви говорител на компанията пред Wall Street Journal в четвъртък.

В допълнение и резултатите от клиничното проучване са били достъпни по-късно, отколкото се смяташе първоначално. Според вестника вътрешнофирмено Pfizer е смятала до средата на ноември да достави 100 милиона дози ваксини до края на тази година. Съвсем наскоро обаче компанията е заговорила за 50 милиона дози. За следващата година засега остава първоначалният план за доставяне на повече от милиард дози ваксини, пише вестникът.

Тези, които се ваксинират, се нуждаят от две дози, за да бъдат защитени. Pfizer разработи ваксината заедно с германския производител Biontech от Майнц.

В статията на WSJ се пояснява, че някои компоненти не отговаряли на стандартите в ранното производство, а медията се позовава на свои източници от концерна. Компанията вече е оправила този проблем, но с цената на закъснение в доставките. 

Pfizer набавя своите суровини от доставчици в САЩ и Европа. Мащабирането на производството на тези компоненти се е оказало предизвикателно през миналия месец, докато компанията очакваше резултатите от своите изпитания, които се оказаха 95% ефективни и добре приети от 44 000 обекта.

Първоначално компанията не отговори на искането за допълнителна информация.

Новината натежа върху акциите на Pfizer, които поевтиняха с 0,71 процента в края на търговията на Wall Street. Американският индекс Dow Jones се отказа от първоначалните си печалби и приключи със спад.

Британската агенция по лекарствата издаде в сряда спешно одобрение на Pfizer и Biontech за тяхната ваксина. Обединеното кралство е първата страна, която издаде сертификат за разрешаване на ваксината. Американската администрация по храните и лекарствата и Европейската агенция по лекарствата Ema също преглеждат в момента такива заявления.

Американската фармацевтична компания Moderna очаква да успее да достави 100 до 125 милиона дози от ваксината си по цял свят през първото тримесечие на 2021 година. От тях 85 до 100 милиона ще бъдат на разположение в САЩ,а 25 милиона - в чужбина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още