IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пелоси отхвърли идеята на Тръмп за самостоятелни помощи за авиокомпаниите

Това изтри над 150 пункта от Dow, но към 20 ч. българско време индексът успява да се възстанови и записва ръст от 0,3%

20:12 | 08.10.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Нанси Пелоси. <em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Нанси Пелоси. Снимка: Bloomberg L.P.

Председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси заяви, че не би могло да има самостоятелен проектозакон за финансова помощ за самолетните превозвачи или друг отделен бизнес, освен ако не бъде сключена сделка за общ пакет от икономически стимули.

Коментарът на Пелоси е сигнал, че най-вероятно няма да има бързо отпускане на средства за авиокомпаниите или край на напрежението около новия пакет икономическа подкрепа, съобщава Bloomberg.

Позицията на Пелоси изтри над 150 пункта от Dow, но към 20 ч. българско време индексът успява да се възстанови и записва ръст от 0,3%.

Коментарът бе направен, след като президентът Доналд Тръмп призова Конгреса в сряда да одобри нова подкрепа за самолетния сектор в размер на 25 млрд. долара, както и други 135 млрд. долара за заплати за малкия бизнес, като според него средствата могат да бъдат набавени от неизползваните досега пари по предишните програми. Тръмп също така поиска и Конгресът да одобри нови помощи за американците в размер на 1200 долара.

Пелоси посочи, че въпросът за самолетните компании може да е част само от дебат за по-широка програма.

„Те просто искат пари за президента, който да харчи (…) за кой знае какво“, каза Пелоси по време на пресконференция. „Няма да има самостоятелен проектозакон без по-голям проектозакон“, каза още тя.

Финансовият министър Стивън Манучин е повдигнал отново въпроса за продължаване на разговорите за помощи по време на телефонен разговор с Пелоси в сряда, ден преди Тръмп да обяви край на преговорите,  посочват запознати с въпроса.

В интервю за Bloomberg Пелоси заяви, че според нея Манучин се интересува от преговори за по-широк пакет стимули. Тя също така посочи, че има доверие на финансовия министър.

След като обвини председателя на Камарата, че не участва в преговорите с добра воля, Тръмп смекчи тона, като призова за сключване на сделки за индивидуални помощни пакети за отделни сектори. Въпреки категоричната си позиция Пелоси заяви пред Bloomberg, че остава отворена за възможността за отделна сделка за авиокомпаниите. „Повдигнах въпроса пред моите колеги, че това е специален случай“, каза тя.

Но по думите й страната се нуждае от общ план, който да помогне за справянето с коронавирусната криза и договарянето на пакет за самолетния бранш ще трябва да се случи в контекста на по-широк законопроект.

Пелоси трябва да проведе нов кръг преговори с Манучин по телефона в четвъртък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още