IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на фармацевтичния гигант Merck се сви с 90%

Приходите на фармацевтичната компания се увеличават с 84% на годишна база до 11,12 млрд. долара

16:33 | 29.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Печалбата на фармацевтичния гигант Merck се сви с 90%

Печалбата на американската фармацевтична компания Merck, която е втората по големина в страната, се понижи с 90% на годишна база през третото тримесечие, но все пак се оказа по-добра от очакванията на пазарни анализатори, пише Wall Street Journal.

Причината за рязкото свиване на печалбата се дължи на големите приходи на Merck преди една година в резултат от продажбата на нейния дял от фармацевтичната компания Merial, посветена на опазването на здравето на животните. Освен това преди година Merck придоби конкурентната фармацевтична компания Schering-Plough.

Нетната печалба на фармацевтичния гигант за третото тримесечие възлиза на 341,6 млн. долара, или 11 цента на акция, спрямо печалба от 3,42 млрд. долара, или 1,61 долара на акция, преди година.

След изключването на еднократните приходи и разходи обаче, каквито са придобиванията и разходите за преструктуриране, нетната печалба на акция за третото тримесечие на тази година възлиза на 85 цента в сравнение с 90 цента преди година.

Приходите на фармацевтичната компания се увеличават с 84% на годишна база до 11,12 млрд. долара.

Анализаторите, анкетирани от Thomson Reuters, очакваха печалба на акция от 82 цента след изключване на еднократните ефекти и приходи от 11,24 млрд. долара.

През есента на миналата година Merck продаде своя 50-процентен дял в капитала на Merial на Sanofi-Aventis. Merial бе създадена чрез сливането на подразделенията за ветеринарна медицина на двете компании.

Продажбите на ключовите лекарства Merck, която бяха една от силните страни на дейността предишните тримесечия, изостават. За това допринася и натиска над лекарственото ценообразуване в Европа, където националните здравни програми в някои страни принудиха фармацевтичните компании да свалят цените си, за да се намалят големите бюджетни дефицити.

Акциите на Merck са поскъпнали с 1% през тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още