IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на облигации дава сигнали за икономическо възстановяване в Европа

Спредът между доходността по дългосрочните облигации на Германия и САЩ се свива, но благодарение на повишението при бундовете, смятано за индикатор за растеж

15:29 | 26.07.13 г.
Пазарът на облигации дава сигнали за икономическо възстановяване в Европа

Като пореден белег за подобрената икономическа перспектива пред Европа се появява един често наблюдаван сигнал от облигационния пазар, коментира Бен Ейсън в блога The Tell. Спредът между германските и американските държавни облигации през последните седмици се свива, след като бе достигнал 3-годишен връх.

Тъй като облигациите на двете страни са възприемани от инвеститорите като спасителни убежища, тяхната доходност често е вземана предвид като белег за икономическата перспектива пред тях – доходността нараства, когато икономиката се подобрява.

В четвъртък 10-годишните американски държавни облигации имаха доходност от 2,577%, докато при 10-годишните бундове тя бе 1,676%. Това сви спреда между тях до около 90 базисни пункта, сочат данни на Tradeweb. Докато доходността по дългосрочните американски държавни облигации бе стабилна през по-голямата част от последните няколко седмици, тази по германските нарастваше.

„Бундовете се изравняват с бондовете, а не обратното. Движещият фактор изглежда е по-силната реакция на европейските пазари  към данните“, коментира Майкъл Понд, ръководител на отдела за проучвания на процесите, свързани с инфлацията в световен мащаб, в британската банка Barclays.

Положителните макроикономически данни напоследък са отговорни отчасти за повишаването на доходността по германските държавни облигации, включително ръстът на бизнес доверието, отразен вчера от германския институт Ifo, и на бизнес активността в еврозоната, излязла на територията на разширение над 50 пункта за пръв път от 18 месеца.

Положителните данни обаче може да се окажат и предизвикателство за прекалено негативните схващания за европейския ръст.

„Данните показват добро възстановяване. Доста рязко се случва да има „мечи“ пазар, воден от Европа“, заяви Дейвид Кийбъл, ръководител на отдела за лихвени стратегии в лондонското подразделение за корпоративно и инвестиционно банкиране на Crédit Agricole.

„Мисля, че пазарът имаше прекалено песимистична нагласа по отношение на Европа и песимизмът в момента е в процес на избледняване“, добави той.

Това не означава, че дългосрочните американски държавни облигации и бундовете ще се доближат съвсем, продължава Кийбъл. Икономическият растеж в САЩ е много пред европейския, което означава, че доходността по дългосрочните американски облигации ще остане по-висока, подчертава той.

Спредът обаче може да се свие до 85 базисни пункта, смята мениджърът. А когато окончателно се сбогуваме с рецесията, този спред може да намалее и до 50 базисни пункта, убеден е той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:13 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още