IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Павел Бандилов: Китай изненадващо отчете ръст на БВП за първото тримесечие

Пазарите очакват финала на споразумението между Пекин и Вашингтон

16:43 | 21.04.19 г. 5
<p>
	Снимка: Архив Ройтерс</p>

Снимка: Архив Ройтерс

Изненадващо излязоха позитивни данни от втората по големина икономика в света Китай. Това каза пред Bloomberg TV Bulgaria Павел Бандилов, част от екипа на Бългериън Пропърти Девелъпмънтс, в предаването "Клуб Investor" с водещ Ивайло Лаков.

„Предварителните очаквания бяха за спад на БВП, който изненада с ръст от 6,4% през първото тримесечие на 2019 г. Отново се отчита и ръст на износа, което в случая е добре". 

Той коментира и финансовите резултати на големите компании.

"Първата реакция от отчетите на големите компании беше положителна, тъй като всички се вторачиха в печалбите. При банките имаше нарастване на печалбата. На втори поглед инвеститорите видяха, че приходите са по-ниски спрямо същия период през 2018 г.".

Това означава, че става въпрос не за повече продажби на стоки и услуги, а за оптимизиране на разходи. Все още оказва влияние данъчната реформа на президента на САЩ Доналд Тръмп, заяви Бандилов.

„Пазарът има нужда от своя наркотик. В случая това са парите, а банкерите казаха, че ще ги осигурят. Политиката на централните банки продължава да бъде хлабава“.

Второто притеснение е  свързано с търговската война между САЩ и Китай.

"Пазарите вярват повече не на туитовете на Тръмп, а на пресконференциите и изказванията на основния преговарящ от страна на Вашингтон Стивън Мнучин. Той пуска повече детайли, като на този етап пазарът вярва, че споразумението между САЩ и Китай ще се случи".

Вижте повече във видео материала!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 3
Sakamano
преди 4 години
По-малкият ръст пак е ръст, тъй че журналистите не са сгрешили. Китай сега се бори с Капана на средните доходи и е доста вероятно да спечели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 4 години
Според първоначалната статистика, през 2018 г. китайската икономика е нараснала с 6,6% и за първи път брутният вътрешен продукт е надхвърлил 90 трилиона юана. Това, по думите на директора на Националното статистическо управление Нин Дзиджъ отразява тенденцията за стабилно развитие на икономиката в очакваните параметри. Целите на макроикономическия контрол като цяло ще бъдат реализирани, добави той. Спомних си, че през миналата година Китай имаше ръст от 6.6% , сега показват 6.4% и някой журналист преписвач казва има ръст. Всъщност в Китай има спад но той наистина е пренебрежим и е по-малък от очаквания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 3
abdul
преди 4 години
Така така, истинските данни идват от САЩ, а фалшивите от всякъде другаде.Това, мисля, вече е ясно на всички :-).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 5
polki
преди 4 години
Павел Бандилов: Китай изненадващо отчете ръст на БВП за първото тримесечие. Това означава, че става въпрос не за повече продажби на стоки и услуги, а за оптимизиране на разходи.==========Това означава, че Китай продължава да манипулира данните ........... както не веднъж е обвинявана от Вашингтон в това... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 2
ABBA
преди 4 години
Каква изненада! Ти да видиш....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още