IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пауъл: Възстановяването на американската икономика ще е трудно

Дефицитът по текущата сметка на САЩ достигна близо двегодишно дъно през първото тримесечие

21:44 | 19.06.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Възстановяването на американската икономика от коронавирусната пандемия ще бъде трудно и няма да има бързо оправяне, заяви гуверньорът на Федералния резерв Джером Пауъл, цитиран от Ройтерс.

„Ще намерим изход от тази ситуация, но ще отнеме време и работа... Пътят напред вероятно ще бъде труден“, заяви Пауъл във встъпителното си слово по време на видеоконферентна дискусия с местни лидери в Янгстаун, щата Охайо, за изграждането на устойчива работна сила.“Бяха загубени животи и препитание, а несигурността е голяма“, изтъкна Пауъл.

По-рано тази седмица при две отделни изслушвания от членове на Конгреса в САЩ той даде ясно да се разбере, че САЩ са изправени пред дълго цялостно възстановяване въпреки неотдавнашните окуражителни икономически данни за ръст на работните места и разходите на потребителите.

Пауъл посочи, че пълното възстановяване зависи от цялостното овладяване на епидемията в страната, която отне живота на над 118 хил. американци.

По-рано в петък гуверньорът на Федералния резерв в Бостън Ерик Розенгрен също предупреди, че продължителното разпространение на вируса може да попречи на скока на американската икономика и че вероятно ще е необходима допълнителна фискална и парична подкрепа.

Пауъл и редица други представители на американската централна банка вече призоваха Конгреса да осигури по-голяма държавна помощ.  Конгресът предостави близо три трилиона долара за възстановяването на икономиката от коронавируса, а Фед наля трилиони долара под формата на кредити в икономиката, за да смекчи последиците от епидемията.

Но някои републиканци са против допълнителни мерки заради положителните икономически данни през последно време.

Същевременно публикувани в петък данни показаха, че дефицитът по текущата сметка на САЩ е достигнал близо двегодишно дъно през първото тримесечие, тъй като пандемията от коронавирус е ограничала притока на стоки и услуги, а компаниите са продължили да връщат печалбите си в родината.

Министерството на търговията съобщи, че дефицитът по текущата сметка, който измерва притока на стоки, услуги и инвестиции в и извън страната, е намалял с 0,1% до 104,2 млрд. долара, най-ниското ниво от второто тримесечие на 2018 г. Понижението на вноса и на входящите плащания леко е изпреварило свиването на износа и на приходите.

Данните за четвъртото тримесечие бяха ревизирани до 104,3 млрд. долара вместо 109,8 млрд. долара, както беше съобщено преди това. Анкетирани от Ройтерс икономисти очакваха, че дефицитът по текущата сметка се е свил до 103 млрд. долара през тримесечието между януари и март.

Дефицитът по текущата сметка представлява 1,9% от БВП през първото тримесечие, най-малкия дял от третото тримесечие на 2017 г.

„Данните засилват мрачните прогнози за търговията и очакваме обемите на вноса и на износа да намалеят до рекордно равнище тази година“, коментира Джеймс Уотсън, старши икономист в Oxford Economics в Ню Йорк. „Тъй като търсенето в света намалява повече от местното търсене, очакваме дефицитът по текущата сметка да се разшири рязко през второто тримесечие“, допълва той.

Службата за икономически анализи към министерството на търговията, която набира данните, отдава спада „отчасти на последиците от COVID-19, тъй като много компании работеха с ограничен капацитет или спряха напълно дейностите си, а движението на пътуващи през границите беше ограничено“.

Износът е намалял до 10-годишно дъно през април, като според икономисти това ще разшири дефицита по текущата сметка до 120 млрд. долара през второто тримесечие.

През първите три месеца на годината износът на стоки и услуги и получените приходи от чуждестранни граждани са намалели с 47,5 млрд. долара, най-големия спад от 11 години до 902,2 млрд. долара. Това е най-ниското ниво от третото тримесечие на 2017 г.

Вносът на стоки и услуги и приходите на чуждестранни граждани са спаднали с 47,7 млрд. долара до 1,01 трлн. долара, също най-ниското равнище от третото тримесечие на 2017 г. Това свиване също е най-голямото от първото тримесечие на 2009 г.

Репатриране на печалбите

Въпреки нарушенията, породени от пандемията, американските компании са репатрирали 124,2 млрд. долара от печалбите си през първото тримесечие, най-много от над една година насам. Това е ръст спрямо 83,6 млрд. долара през предходния период.

Ръстът на репатрирането на печалба през 2018 г. беше стимулиран от данъчната реформа на републиканците, която намали значително дължимите данъци за връщането на печалби от чуждестранни филиали, въпреки че потоците отслабнаха значително през 2019 г.

Голяма част от върнатите в родината пари са отишли за финансиране на обратно изкупуване на акции и дивиденти. Засега не е ясно дали ръстът през първото тримесечие е пряк резултат от нуждата на американските компании да заздравят счетоводните си баланси в родината.

През първите фази на коронавирусната криза обаче дейността на корпоративните финансиращи пазари на практика спря и компаниите се възползваха от всякакви налични източници на ликвидни средства.

Дори преди пандемията от COVID-19 вносът намаляваше заради търговската война на администрацията на Тръмп с Китай. САЩ също така станаха нетен износител на суров петрол в резултат на ръста на добива, който намали значително зависимостта на страната от чуждестранния петрол.

Търговията със стоки с Китай се е сринала през първото тримесечие. Инвестициите също са били ударени, тъй като ограниченията заради коронавируса засегнаха приходите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още