IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пауъл е тук, за да остане, дори и Тръмп да поиска друго

Управителят на Фед заяви, че не би напуснал, ако президентът му каже, че е време да си ходи

08:42 | 11.07.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Независимостта на Федералния резерв се превърна в основна тема по време на полугодишното изслушване на гуверньора на централната банка Джером Пауъл пред Конгреса в сряда. В рамките му той направи едно от най-категоричните си изказвания по отношение на спекулациите за неговото отстраняване от президента Доналд Тръмп.

Председателят на Комисията за финансови услуги към Камарата на представителите Максин Уотърс започна изслушването, посочвайки, че независимостта на Фед е проблемът, който съществува, но никой не иска да засегне. „От съществено значение е Федералният резерв да запази независимостта си от изпълнителната власт“, посочи тя.

Уотърс, демократ от Калифорния, попита Пауъл директно: „Ако получите обаждане от президента днес или утре и той ви каже: „Уволнявам ви, съберете си багажа, време е да си вървите“, какво ще направите?“.

„Разбира се няма да го направя“, заяви на свой ред Пауъл, цитиран от Bloomberg. „Моят отговор би бил не“, повтори той.

Размяната на реплики идва на фона на безпрецедентна атака и опит за повлияване от страна на Доналд Тръмп върху паричната политика на страната. В един от последните си изказвания президентът нарече Фед „инатливо дете“ заради отказа на банката да понижи основните си лихви след четирикратно увеличение през 2018 г.

Критиките на държавния глава станаха повод за разпалване на слуховете за възможно отстраняване от поста на Пауъл, като самият Тръмп също коментира възможността, посочвайки, че би могъл да го направи, ако поиска.

По време на изказването си пред комисията гуверньорът категорично потвърди независимостта на централната банка.

На друг въпрос за това дали коментарите за Фед пречат на способността на централната банка да осъществява политиките си Пауъл отговори: „Винаги ще сме фокусирани върху работата, което сте ни назначили, и винаги ще го правим по най-добрия възможен начин“.

Гуверньорът коментира и друга актуална тема, засягаща пряко финансовата сигурност, а именно плановете на Facebook за създаване на своя собствена дигитална валута. Според Пауъл предложението повдига много важни въпроси, които трябва да бъдат разгледани преди планът за създаването на валутата Libra да бъде осъществен.

„Libra повдига много сериозни притеснения по отношение на защитата на личните данни, прането на пари, защитата на потребителите и финансовата стабилност“, заяви Пауъл.

Колкото до паричните политики с изказването си от сряда управителят на централната банка затвърди очакванията за скорошно понижаване на лихвите и то още този месец. По думите му рисковете пред американската икономика продължават да са налице на фона на понижаването на бизнес инвестициите заради търговското напрежение и оставащата по-слаба инфлация.

Откакто ръководството на Фед се срещна през юни, „изглежда несигурността около търговското напрежение и притесненията за силата на глобалната икономика продължават да натежават върху прогнозите за американската икономика“, посочва Пауъл в предварително подготвен коментар пред американски законодатели в сряда. „Инфлационният натиск остава сподавен“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
lyusien
преди 4 години
Не бързате с категоричното мнение че лихвите ще бъдат намалени До 31 ли има още 3 седмици и Ф Е Д внимателно ще следи за данните Може и да ги намали но не с 0.5 % а с 0.25 % И то ако инфлацията продължава да бъде ниска
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още