IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пауъл: Без още държавна подкрепа възстановяването на икономиката ще е слабо

Това ще създаде ненужни затруднения за домакинствата и компаниите, смята гуверньорът на Фед

21:41 | 06.10.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Drew Angerer/Getty Images/Bloomberg</em></p>

Снимка: Drew Angerer/Getty Images/Bloomberg

Гуверньорът на Федералния резерв Джером Пауъл призова за трайни агресивни фискални и парични стимули за възстановяване на американската икономика, което по думите му „все още е далеч“, предава CNBC.

Отбелязвайки напредъка в откриването на работни места, потреблението на стоки и създаването на бизнес наред с други области, Пауъл заяви, че сега е неправилният момент държавните ръководители да отпуснат педала на газта.

Според него, ако го направят, може да се стигне до „слабо възстановяване, създаващо ненужни затруднения за домакинствата и компаниите“ и да се спре ръстът, който към момента се ускорява повече от очакваното.

„За сметка на това рисковете от прекаляване засега изглеждат по-малки“, допълни Пауъл в изказване пред Националната асоциация за бизнес икономика. „Дори в крайна сметка да се окаже, че политическите действия са били по-големи от необходимото, те няма да са напразни. Възстановяването ще бъде по-силно и ще се движи по-бързо, ако паричната и фискалната политика продължават да работят заедно за осигуряване на подкрепа за икономиката, докато излезе напълно от затрудненото положение“, отбеляза Пауъл.

Изказването му следва противоречиви знаци за икономиката, която опитва да преодолее безпрецедентните последици от пандемията от COVID-19.

Макар че 11,4 млн. работни места, загубени вследствие на забавянето на икономиката, бяха възстановени, близо половината от съкратените служители остават извън пазара на труда. Очаква се БВП да отчете рязък скок след спада с 31% през второто тримесечие, а жилищният пазар също се представя силно.

Пауъл обаче предупреди, че отстъпление с фискалната и паричната помощ сега създава риск от загуба на инерцията и още по-голямо забавяне, което няма да прилича на започналото през февруари забавяне, предизвикано от правителството, а по-скоро на по-традиционно забавяне, от което възстановяването ще е по-трудно, а пропастта в богатството в САЩ ще се задълбочи. При това забавяне „слабост ще подхранва слабост“, изтъкна гуверньорът на Фед.

Според него компаниите, които са понесли най-тежък удар от пандемията, ще се нуждаят от целенасочена помощ. Пауъл отбеляза, че „правилният и умен ход“ е да се продължи подкрепата за служителите, чиито работни места може никога вече да не се завърнат.

Изявлението е поредният призив за фискална подкрепа, който отправят представители на Фед.

Макар че централната банка понижи краткосрочната ключова лихва близо до нула и задейства няколко програми за кредитиране и ликвидност, Конгресът остава блокиран за предоставянето на още помощ. След връхлитането на пандемията конгресмените бързо приеха пакет от мерки, предоставящи безлихвени заеми на компании и директни плащания на безработни. Той обаче изтече.

„Макар че комбинираните последици от фискалната и паричната политика помагат за стилното възстановяване на трудовия пазар до момента, все още трябва да се извърви дълъг път“, заяви Пауъл. Той отново изтъкна непропорционалните последици от настоящото забавяне върху хората, които най-малко могат да ги понесат.

„Дълъг период от ненужно бавен напредък може да продължи да задълбочава съществуващите различия в нашата икономика. Това ще е трагично, особено предвид напредъка на страната ни по тези проблеми през годините преди пандемията“, каза Пауъл.

Председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси подкрепи изявлението на гуверньора на Фед, като заяви: „Необходими са енергични действия незабавно, за да се избегне икономическа катастрофа от опустошението на коронавирусната пандемия“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още