IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отпускат 1,1 млрд. долара на компании от САЩ за разработка на космически кораби

Само 3 компании - Boeing, SpaceX и Sierra Nevada - ще получат средствата, като при последната космическият апарат е все още в стадий на разработка

14:05 | 04.08.12 г. 2
<p>
	Корабът Dragon на SpaceX. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Корабът Dragon на SpaceX. Снимка: Ройтерс

Американската космическа агенция НАСА ще отпусне на американски компании 1,1 млрд. долара за разработка и тестове на космически кораби,които да заменят изтеглените от експлоатация совалки, съобщиха от агенцията, цитирани от ИТАР-ТАСС.

Най-много средства ще получи Boeing за разработването на кораба-капсула CST-100 съвместно с компанията Bigelow Aerospace – 460 млн. долара. Космическият апарат е в състояние да транспортира до 7 астронавти и е предназначен за кратки експедиции. Числото 100 в обозначението му представлява километрите от повърхността на планетата до ниската околоземна орбита, на която предстои да бъде изпращан.

НАСА ще преведе 440 млн. долара на базираната в Калифорния компания SpaceX, която до момента демонстрира най-голям напредък в областта на космическите полети. Разработенията от нея кораб Dragon през юни стана първият космически апарат с търговско предназначение, скачил се с Международната космическа станция и върнал се обратно на Земята. Полетът бе пробен и бе проведен без хора на борда му.

Останалата част от сумата на стойност 213 млн. долара ще бъде отпусната на слабо познатата компания Sierra Nevada. Нейният космически апарат Dream Chaser, проектиран за 7-членен екипаж, все още се намира в етап на разработка, но от компанията са поели твърд ангажимент да подготвят напълно работещ апарат до 2016 г.

Директорът на НАСА Чарлз Болдън подчерта, че отпуснатите средства ще послужат не само за развитието на американската космическа програма, но и „ще създадат високоплатени работни места в различни части на страната“.

До миналата година САЩ изпращаха своите астронавти до МКС със совалки, а отказът от тях бе продиктуван от желанието на НАСА да освободи средства за други проекти и особено за полет до астероид до 2025 г. и до Марс през 30-те години на XXI век.

Според одобрената концепция от американския президент Барак Обама американските екипажи и пратки до МКС ще бъдат изпращани с кораби с търговско предназначение и ракети-носители. Засега НАСА изцяло зависи в това отношение от руските си партньори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
wenci
преди 11 години
Пари за театро...изработка на декори. Много по-високо технологични машини имат засекретени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Internet
преди 11 години
Най-много средства ще получи Boeing за разработването на кораба-капсула CST-100 съвместно с компанията Bigelow Aerospace 460 млн. долара. Космическият апарат е в състояние да транспортира до 7 астронавти и е предназначен за кратки експедиции. Числото 100 в обозначението му представлява километрите от повърхността на планетата до ниската околоземна орбита, на която предстои да бъде изпращан.На височина 100 км, а международната космическа станция е на 360-400 км над земята...И за какво им е на щатите този "кораб"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още