IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оптимизмът на Wall Street донесе на Dow ръст от над 700 пункта

За доброто настроение допринесоха съобщения за добри резултати от медикамент срещу коронавирус, както и намерението на Вашингтон скоро да отвори икономиката

23:37 | 17.04.20 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Водещите американски индекси завършиха борсовата сесия в петък със силни ръстове, обнадеждени от съобщенията за положителни резултати от лечение с медикамент срещу коронавирус, съобщава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average записа ръст от над 700 пункта, или почти 3%, достигайки ниво от 24 242,49 пункта. Бенчмаркът преминава границата от 24 000 пункта за първи път от 10 март насам.

Широкият измерител S&P 500 прибави близо 2,7% до 2874,56 пункта, а технологичният Nasdaq Composite се покачи с 1,4% до 8650,14 пункта.

Акциите на Boeing поскъпнаха с близо 15%, след като компанията обяви, че ще поднови производството си в Сиатъл най-рано от 20 април. Самолетопроизводителят също така обяви, че ще започне отново дейност и във Филаделфия.

Поскъпването на Boeing, както и представения в четвъртък план на Белия дом за отваряне на икономиката също разпалват бичите настроения в петък. Губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо също обяви, че броят на настанени в болница пациенти с коронавирус намалява.

Книжата на фармацевтичната компания Gilead Sciences поскъпнаха с близо 10%, след като медицинският новинарски уебсайт STAT съобщи, че пациенти в болница в Чикаго, които експериментално се лекуват с медикамента ремдесивир, отбелязват значително подобрение.

„Ефективното лечение е голямо нещо и ще направи път към отварянето на икономиката и възстановяването на нормалните социални дейности много по-рано от ваксина“, посочва Том Лий, ръководител на изследователското звено към Fundstrat Global Advisors.

Други по-ранни проучвания също показват, че ремдесивир е ефикасен при лечение на коронавирус. Те обаче бяха значително по-малки по-мащаб. От самата компания Gilead също предупреждават, че отделни съобщения за успех на медикамента не са достатъчни, за да се определи дали той е надежден.

На червено завършиха книжата на някои от компаниите, които се радваха на повишен интерес по време на карантината. Акциите на Amazon поевтиняха с 1,4%, тези на Netflix отписаха 3,7%, а на Walmart – 0,16%. Въпреки това Amazon и Netflix отбелязват ръст от над 12% за седмицата, а Walmart 7%.

Пазарите записаха силни понижения спрямо ръстовете си от февруари на фона на разразилата се коронавирусна пандемия, като болните вече са над 2 млн. души, от които над една четвърт са в САЩ.

Настроението обаче се разведри, като от 23 март индексите растат на фона на забавяне в броя на новите болни. В четвъртък американският президент Доналд Тръмп обяви, че пикът на болестта в страната вече е преминал и икономиката се готви за отваряне.

На стоковите пазари цената на петрола продължава да върви в противоположни посоки. Американският сорт WTI поевтинява с 8% до 18,27 долара за барел, а международният бенчмарк Брент прибавя 2,26% до 28,45 долара за барел.

Златото поевтинява по-осезаемо с близо 2,2% до 1693,95 долара за тройунция.

При държавните ценни книжа доходността по 10-годишните и 30-годишните американски облигации обръща тенденцията от началото на сесията и завършва с ръст до съответно 0,65% и 1,272%.

Доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари спрямо кошница от конкурентни валути, се понижава до 99,75 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:35 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 1
be_google
преди 3 години
Пълен абсурд.....*** ТОЙ ПАЗАРА така каза.....*** кви перспективи има там....той тва най-яката демокрация.....ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ ДАЛЕЧЕ ОТ РЕАЛНОСТТА! Но това тотална олигархия и финансова мафия и държавен финансов тероризъм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
Solar Power
преди 3 години
И още няколко съвета... може да си купиш малко злато, но имай в предвид, че по трудно се продава после и не ти носи дивиденти. Може да си купиш и малко имоти например ниви :) Но ако мислиш да се регнеш на делта сток и да играеш с метатрейдър глупостите ще се прецакаш .... гаранция :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
Solar Power
преди 3 години
Така е не си ги схванал борсите ! Основно правило при инвестиция там е да можеш да чакаш ! Да понякога и 20 години или повече. На борсите инвестирай пари от които нямаш нужда. Купувай акции които носят дивиденти и такива които им се качва цената. Никога не продавай. Кумулативното натрупване ще ти умножава капитала непрекъснато. Подбери акциите от топ 100 може и да включиш няколко рискови. Планирай нови покупки така,че когато стигнеш 60 години да имаш 40 преоцента акции и 60 процента фондове. Може част от 40-те процента акции да вкараш и облигации. Ако искаш да се чувстваш ,че "играеш" на борсата тоест освен да купуваш и да продаваш то направи го на някоя крипто борса. Например etherium vs etherium classic. Не се занимавай да предвидиш и да биеш Уолстрийт като купуваш и продаваш .... ще загубиш 100%. Нямаш информацията , нямаш и знанията :) Играй само пасивно както го обясних. Рисково на криптото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
Hahoto
преди 3 години
Този оптимизъм е като оптимизма на скачащия през прозореца. Повишава се като да качи няколко стъпала, за да се засили по-добре, преди да скочи! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
kane
преди 3 години
Айде и парите от стимула отидоха на борсата(около $3000) средно на семействоПри понижава се драстично п/е - акциите в момента са по скъпи от преди кризата!При 25% спад на БВП в 2нд тримесечие борсата регистрира 30% ръст за 3 седмици!?При 20 милиона безработни ( засега) и 17%(май беше) спад на продажбите. При падащи цени на имотите, суровините и викс на около 40, при милиони болни и стотици хиляди мъртви( само за два месеца).... И това не е краят!След десетки (почти)години на борсите се оказва, че нищо не разбирам от тях
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още