IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Опасенията за подновяване на търговските войни помрачават старта на Wall Street*

Книжата на Dell поскъпват с над 7%, след като стана ясно, че компанията обмисля продажба на своя дял във VMware Inc.

17:51 | 24.06.20 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp; Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка:  Bloomberg L.P.

Основните индекси на Нюйоркската фондова борса започват днешната търговска сесия на червена територия на фона на ръста на новозаразените с коронавирус в редица щати, докато инвеститорите гледат с тревога към търговския фронт, където САЩ се готвят да наложат мита върху вносни европейски стоки, съобщава Market Watch.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се смъква с 414,85 пункта, или с 1,59%, до ниво от 25 741,25 пункта.

Широкият измерител S&P 500 отчита спад от 1,42% до 3086,89 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite се понижава със 107,61 пункта, или с 10,6%, до равнище от 10 023,75 пункта.

По-рано днес стана ясно, че САЩ се подготвят да наложат мита върху вноса на европейски стоки в размер на 3,1 млрд. долара. Целта на Вашингтон е да засегне някои луксозни стоки като коняк, кожени изделия и шампанско.

Планът на САЩ е свързан с 15-годишния спор относно субсидиите за Airbus, който САЩ и ЕС водят в рамките на Световната търговска организация (СТО). През октомври 2019 г. СТО разреши на Доналд Тръмп да наложи мита върху европейски стоки на стойност 7,5 млрд. долара в отговор на субсидиите за европейския превозвач. Очаква се през юли СТО да позволи и на ЕС да отвърне на американските мита заради държавната помощ спрямо американската Boeing.

щатски щатски

Администрацията на Тръмп обмисля и въвеждането на мита върху вноса на алуминий от Канада. Информацията се появява няколко дни преди новата търговска сделка между САЩ, Канада и Мексико да влезе в сила от 1 юли. Търговският представител на САЩ Робърт Лайтайзър изрази загриженост относно неотдавнашната борба на американските производители на алуминий, които наблюдават спад в продажбите и цените заради свитото търсене на фона на пандемията.

В същото време седмичният брой на заболелите с коронавирус в САЩ се увеличава с 30% спрямо предходната седмица, като особено засегнати са Тексас, Флорида, Аризона и Калифорния.

The Wall Street Journa съобщи по-рано, че властите в Калифорния, където бяха регистрирани над 5 хил. нови случая на заболели във вторник, ще предприемат мерки за предотвратяване на втора вълна на инфекции.

Книжата на Microsoft, Apple, Alphabet и Facebook поевтиняват съответно с 0,82%, 0,68 на сто, 0,39% и 1,99 на сто.

Цената на акциите на Dell поскъпват със над 7%, след като стана ясно, че технологичната компания проучва различни опции за бъдещето си, включително и раздяла със своя дял от около 50 милиарда долара във VMware Inc., тъй като производителят на персонални компютри се стреми да повиши стойността на своите акции.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни облигации се понижава съответно до 0,704% и 1,467%.

При валутната търговия доларовият индекс, измерващ силата на американските пари спрямо кошница от шест конкурентни валути, отчита ръст в стойността от 0,37 на сто до 97,01 пункта.

Еврото се търгува  при спад от 0,345% в стойността спрямо щатската валута срещу 1,127 долара.

На фючърсните пазари цената на петролния бенчмарк Брент се понижава с 1,7 на сто до 41,91 долара за барел, докато фючърсите по американския лек суров петрол WTI поевтиняват с 1,96% до 39,58 долара за барел.

Златото поскъпва от своя страна с 0,7 на сто до 1794,60 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17:30 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още