IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ООН: Търговската война вреди и на САЩ, и на Китай

Ситуацията може да се отрази на световната икономика, гласи доклад

20:48 | 05.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Търговската война между САЩ и Китай вреди и на двете икономики, като води до спад на износа и увеличаване на цените за потребителите, се казва в доклад на Конференцията на ООН за търговия и развитие (ЮНКТАД), цитиран от AFP.

Тази ситуация от може на свой ред да се отрази на световната икономика като цяло, предупреждава агенцията на ООН.
Анализът обхваща само отражението от американските мита и установява, че те са довели до спад от 25 на сто на вноса на засегнати от санкциите китайски стоки в САЩ през първата половина на 2019 година, пише БТА. 

Икономистът от ЮНКТАД Алесандро Нисита заяви пред журналисти в Женева, че през първоначалния етап от търговската война повечето разходи за митата са били понесени от американските потребители и компании. Той допълни, че китайските износители са реагирали, като рязко са намалили цените си, за да се опитат да запазят дела си от американския пазар.

Но не всички са губещи. Докладът отчита 35 милиарда долара загуби от пропуснат износ на Китай за САЩ през първото шестмесечие на годината, от които около 21 милиарда са пренасочени към други страни или организации като Тайван, Мексико и Европейския съюз.

Нисита обаче обясни, че дори страните, печелещи пазарни дялове могат да се окажат губещи накрая, тъй като световната икономика може да се свие повече, особено ако търговската война отново ескалира

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още