IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очакванията на Broadcom и китайските данни препънаха Wall Street

Инвеститорите сега очакват с нетърпение следващото заседание на Фед, но следят и по-нататъшно развитие по отношение на събитията в Оманския залив

17:27 | 14.06.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Песимистичната перспектива на компанията за чипове Broadcom и разочароващите китайски икономически данни развалиха настроението на американските инвеститори. Водещите индекси Dow Jones, Nasdaq и S&P 500 загубиха по около половин процент в началото на сесията в петък.

Акциите на технологичните дружества тръгнаха надолу, след като производителят на чипове Broadcom понижи прогнозата си за приходите през 2019 година с 2 милиарда долара с мотива, че клиенти отменят поръчките си заради напрежението в търговия.

Промишленият индекс Dow Jones спадна с 93 пункта или с 0,4 на сто до 26013 пункта. По-широкообхватният индекс S&P 500 се сви с 9 пункта или с 0,3 на сто до 2882 пункта, а индексът на високотехнологичните дружества Nasdaq се понижи с 48 пункта или с 0,5 на сто до 7788 пункта. 

В същото време китайското производство нараства през май с най-слабия темп от 17  години насам.

“Това развитие се очакваше”, каза Ким Форест, главен инвеститор на управителя на активи Bokeh, цитиран от Handelsblatt. „Американските наказателни мита засягат китайската икономика и това започва да се проявява“.

В САЩ нещата са различни: Според Фед американската индустрия е увеличила производството си през май за първи път тази година въпреки търговската война. Тя е произвела с 0,2% повече стоки от предходния месец. Икономистите, интервюирани от Ройтерс, очакваха увеличение от 0,1%.

Докато производителите на автомобили и доставчиците увеличиха продукцията си, производителите на метали отчитат спадове. Промишленото производство в по-широк смисъл - което включва комуналните услуги и минното дело в допълнение към традиционната индустрия, отчита ръст от 0,4% през май. Промишлеността представлява около 12 на сто от брутния вътрешен продукт на САЩ. Настроенията в индустрията  се влошиха напоследък на фона на по-слабата глобална икономика.

Инвеститорите сега очакват с нетърпение следващото заседание на Фед за лихвения процент, което се очаква следващата седмица.

Фючърсните пазари оценяват вероятността от намаление на лихвения процент до малко над 30% за тази среща, докато очакванията за следващата среща на 31 юли вече са 80%. 

В допълнение спорът за митата между САЩ и Китай държи пазарите в напрежение. Инвеститорите продължават да не са съгласни в мнението си дали планираната среща между президента на САЩ Доналд Тръмп и неговия китайски колега Си Дзинпин на срещата на високо равнище на държавните и правителствените ръководители на 20-те най-големи индустриални страни и нововъзникващите икономики (Г-20) може да донесе решение.

Освен това инвеститорите ще следят всяко по-нататъшно развитие по отношение на събитията в Оманския залив. Напрежението между Иран и САЩ и Саудитска Арабия се засили в четвъртък, след като два петролни танкера бяха нападнати край иранския бряг.

След като Broadcom намали целите си за цялата година заради търговския спор  между САЩ и Китай, акциите му се сринаха с почти девет процента – най-силният спад от половин година насам. Пострадаха и акциите на конкуренти като AMD, Intel или Micron, които губят до 3,2% от стойността.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още