IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Няма индикации за завършек на бичия пазар

Докато Фед е по-загрижен за безработицата, отколкото за инфлацията, пазарите ще вървят нагоре, убеден е председателят на Holland & Co Майкъл Холанд

12:48 | 02.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Няма индикации за завършек на бичия пазар

Слабото възстановяване на заетостта се оказва добре дошло за борсите. Докато американските работници изнемогват, инвеститорите просперират, орязвайки разходите си, а рекордно ниските лихви увеличават печалбите им. Нивото на заетост, което е под средното, е най-голямото препятствие пред вдигането на лихвите. Това каза миналия месец номинираната за председател на Федералния резерв Джанет Йелън, припомня Bloomberg.

Трудовото възнаграждение е най-слабо от 1966 г. насам спрямо корпоративната печалба, сочат данни на Бюрото за икономически изследвания. Коефициентът на съотношението между двете е 3,2, като средната стойност за последните 65 години е 4,5, а най-високият връх беше отбелязан непосредствено преди кризата през 2008 г.

Най-големият независим американски производител на петрол и природен газ ConocoPhilips прави съкращения на персонала си в три от последните четири години, докато възможностите му за печалба са се увеличили с 15% през 2012 г. Northrop Grumman Corp – петият най-голям държавен предприемач в САЩ – увеличи прогнозата за печалбата си през октомври тази година, след като увеличи приходите си чрез големи съкращения. Развлекателната компания Walt Disney също уволни стотици служители и затвори свои офиси за сметка на увеличаване на оперативния си марж. Цените на акциите на Disney и Northrop са се покачили над три пъти от март 2009 г. насам, а тези на ConocoPhilips - със 161%.

Разширяването на възможностите за печалба тласна приходите от S&P 500 към удвояване от октомври 2009 насам, въпреки свиването на продажбите. Специалистите предричат увеличение на съотношението цена/печалба с 10% през 2014 г., водено от по-силни продажби, а приходите ще се увеличат 4,1% - два пъти повече спрямо 2013г.

Възходящият ход на S&P 500, започнал през март 2009 г., задмина печалбите от последния бичи пазар, който завърши през октомври 2007 г. Цените на акциите са напреднали с 27% през 2013 г., отбелязвайки най-високият ръст на годишна база от 15 години насам. Корпоративната печалба се увеличи след като Федералният резерв се отказа от прекратяването на третия цикъл на количествено облекчаване в опит да стимулира икономиката, а управителите на компаниите намалиха разходите си. S&P 500 се изкачи с 2,8% през ноември, отчитайки ръст за трети пореден месец.

Фед обяви, че ще продъпжи месечните покупки на активи на стойност 85 млрд. долара и ще поддържа краткосрочните лихви около нулата, поне докато безработицата е над 6,5%, а предвидената инфлация е под 2,5%. Запитани от Bloomberg икономисти смятат ,че Фед няма да започне намаляване на покупките преди март. Безработицата „все още е твърде висока и отразява непълно натоварване на икономиката и трудовия пазар“, каза Йелън на изслушването си пред Банковата комисия в Сената на 14 ноември. Повечето от индикаторите за трудовия пазар са под нивата си от преди рецесията – безработицата в САЩ беше 7,3% през октомври при средна стойност от 5,8% от 1940 г. насам.

Според анализатори съществуват предпоставки за увеличаване на доходността. Възможностите ще се разширят с 10,5% през 2014 г. и с 11% през 2015. Ръстът на печалбите от индекса S&P 500  пък е изчисляван на 4,4% през 2015 г.

„Американските компании имаха възможността да прекроят счетоводството си, да намалят разходите и това се оказа много благоприятно, като започнахме да виждаме силен растеж“, каза Иларио ди Бон, управляващ активи в Alliance Trust.

Американският бизнес е в позиция да се разшири, дори и доходността да не се увеличи, тъй като очакваният ръст в продажбите ще компенсира. „Ако възможностите леко се свият или пък останат такива, но приходите се увеличат, то това далеч не е лош вариант“, смята Уолтър Тод, главен икономист в Greenwood Capital Associates LLC. „Тези приходи биха могли да компенсират всяко ограничаване на възможностите, а това е един добър сценарий“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още