IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nasdaq за първи път премина прага от 9000 пункта

Нови рекордни ръстове имаше и при Dow и S&P 500

23:31 | 26.12.19 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Водещите американски индекси завършиха борсовата сесия в четвъртък с рекордни ръстове на фона на традиционното коледно рали на Wall Street, съобщава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average прибави над 105 пункта (0,37%) до 28 621,39 пункта. От своя страна широкият измерител S&P 500 отчете ръст от над половин процент до 3239,91 пункта. Технологичният бенчмарк Nasdaq Composite завърши сесията с увеличение от близо 0,8% до 9022,39 пункта, с което за първи път премина прага от 9000 пункта.

Начело на ръстовете в четвъртък бе търговецът на дребно Amazon, чиито акции поскъпнаха с 4,45%, след като съобщи, че празничното пазаруване тази година е отбелязало абсолютен рекорд. Това е най-добрият ден на пазара за компанията от 30 януари насам.

S&P 500 отбеляза своето 34-о рекордно затваряне на сесия в четвъртък. Бенчмаркът отчита ръст от 3,1% този месец и 8,8% за тримесечието, с което увеличението от началото на годината е 29,2%. Измерителят може да запише и историческа година: той е на по-малко от един процентен пункт разстояние от най-доброто си годишно представяне от 1997 г. насам.

Настроението на инвеститорите се подобри, след като САЩ и Китай обявиха, че са постигнали споразумение за първата фаза на търговската си сделка по-рано този месец. Двете страни се очаква да подпишат официално споразумение по-късно през януари.

Търговията обикновено получават тласък по това време на годината, известен като „ралито на дядо Коледа“. През последните пет сесии за годината и първите две от новата S&P 500 отчита ръст от средно 1,3% от 1950 г. насам. Тази година периодът започна във вторник.

На стоковите пазари цената на петрола отбеляза по-значителен ръст. Международният бенчмарк Брент поскъпна с 0,94% до 67,83 долара за барел. Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI се разменят с повишение в цената от 0,87% до 61,64 долара за барел.

Златото също поскъпва с 0,74% до 1515,90 долара за тройунция.

При американските държавни ценни книжа доходността по 10-годишните и 30-годишните облигации намалява до съответно 1,894% и 2,323%.

Доларовият индекс отслабва до 97,56 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
Valentin13
преди 4 години
радвам му се, защото празнодумците и нищоправците нямат думата. няма вече глобални конференции за спасяване на климата, няма оонета безкрайни дебати. има работа и насдака фърчи. а Тръмп си е Тръмп, още 5 години и да го няма. важно е да има работа за хората, не да ми говори Блумбърга за затопляния и да си прави пачките от това. на вас блумбъргчетата много ви е трън Тръмп в очите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 4 години
ееее, ти си ни изпреварил с лаенето :D хахахаха! И на теб ти се иска да си като Тръмп, нали ? ... с коса и млада жена, за това му се кефиш толкова !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 3
дядя Вова
преди 4 години
A може ли да цъкат?https://usdebtclock.org/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 11
Valentin13
преди 4 години
нека всички ядосани безперспективници да започнат да лаят, сега!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 11
Valentin13
преди 4 години
а според твоето плиткоумие кой трябва да се бие в гърдите? нима не този който води политиката на държавата. о да забравих, в Европа лидерството е забранено, там управлява Съвета на нищоправците, а бизнеса се спасява сам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
mavericos4
преди 4 години
Очаквам Тръмпито да се блъска в гърдите с това
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още