IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нарастващите случаи на коронавирус хвърлят сянка над Wall Street

Книжата на Intel се обезцениха с 15%, след като концернът разкри, че следващото му поколение чипове ще се забави

23:21 | 24.07.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Сградата на Нюйоркската фондова борса (NYSE)&nbsp; в Ню Йорк, САЩ, в понеделник, 20 юли 2020 г. <em>Снимка: Майкъл Нагъл / Bloomberg</em></p>

Сградата на Нюйоркската фондова борса (NYSE)  в Ню Йорк, САЩ, в понеделник, 20 юли 2020 г. Снимка: Майкъл Нагъл / Bloomberg

Опасенията за икономическите последици от пандемията на коронавируса натежа на американските фондови пазари в петък. За трети пореден ден Съединените щати регистрират повече от 1100 смъртни случая, свързани с новия коронавирус, който зарази приблизително четири милиона американци.

Скорошното увеличение на броя на молбите за обезщетения при безработица увеличава опасенията за по-нататъшната тенденция към икономически спад, заяви портфолио мениджърът Кийт Бюканън от управителя на активи Globalt Investments. „Потвърждение, че икономиката излиза от тази дълбока дупка, ще насърчи пазарите, но всичко останало, дори стагнация, изобщо няма да бъде добре прието“, поясни той. Европейските фондови борси също се понижиха днес, а водещият германски индекс Dax загуби два процента.

Световната здравна организация съобщи днес за рекордно увеличение с 284 194 на броя на заразените с коронавирус по света за последните 24 часа, предаде Ройтерс. Най-голям е ръстът на случаите в САЩ, Бразилия, Индия и Република Южна Африка. За изминалото денонощие броят на починалите от Covid-19 е нараснал с 9753, което е най-големият брой за денонощие от 30 април, когато смъртните случаи са били 9797. Предишното рекордно увеличение в броя на заразените за денонощие е от 18 юли, когато новите случаи бяха 259 848, припомня Ройтерс.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се раздели със 182 пункта (0,7%) до 26, 470 пункта. От своя страна широкият измерител S&P 500 загуби 20 пункта (0,6%) до 3216,01 пункта. По-осезаемо е понижението при технологичния бенчмарк Nasdaq Composite, който отписа 0,9% до 10 363 пункта.

Напрежението между САЩ и Китай е в центъра на инвеститорското внимание през тази седмица. Пекин обяви в петък, че иска от САЩ да затворят представителството си в град Чънду като ответна мярка на американското искане за закриване на китайското консулство в Хюстън.

В същото време в реч в четвъртък държавният секретар на САЩ Майк Помпейо отправи остра критика към Пекин и предупреди, че Вашингтон повече няма да търпи китайските опити за узурпиране на световния ред.

Технологичният сектор бе лидер на пазара от началото на годината на фона на коронавирусната пандемия, която принуди хората по света да си останат вкъщи, привързвайки ги още повече към техниката, която използват в ежедневието.

Междувременно технологичните акции отчетоха силен спад през тази седмица, тъй като някои инвеститори потърсиха излизане от високо оценявания сектор. Книжата на Apple Inc. загубиха 3,9% през тази седмица. Акциите на компонента от Dow Intel Corp, бяха големият губещ в петък, изтривайки над 15%, след като разкри, че следващото му поколение чипове ще се забави и че може да потърси външен производител, който да ги произвежда.

Със спада на цените на Intel и други акции на производител на чипове като KLA, Applied Materials и Micron Technology също попаднаха под ценови натиск. По-различна е ситуацията при Advanced Micro Devices, който отчете ръст с 16,5% до рекордно високи нива. Според експертите в бранша AMD може да бъде големият бенефициент на проблемите на Intel.

Най-големият победител в Dow днес бяха акциите на Verizon с ръст от 1,8 на сто. Телекомуникационната група се справи по-добре от очакваното по отношение на продажбите и печалбата през второто тримесечие.

Книжата на технологичната група Honeywell пък се обезцениха с 2,8% след представянето на тримесечните данни.

Акциите на Disney се обезцениха с 1 процент. Американската компания за забавления отлага отново филмовите премиери заради пандемията на коронавируса. Освен всичко друго, римейкът на "Мулан" е спрян за неопределено време.

Книжата на American Express са надолу с 0,3 процента. Печалбата на компанията за кредитни карти в САЩ падна с 85 процента през второто тримесечие.

Акциите на големите фармацевтични компании също бяха по-слаби. Pfizer загуби 2,4%, книжата на на Regeneron поевтиняха с 4,8%. Американският президент Доналд Тръмп очевидно е напът да подпише указ, насочен към намаление на цените на лекарствата.

За седмицата Dow падна с 0,8%, докато S&P 500 загуби 0,3%. Nasdaq отбеляза седмичен спад с 1,3%.

На стоковите пазари цената на петрола се понижава. Международният бенчмарк Брент намалява стойността си с 0,2% до 43,21 долара за барел. Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI пък поевтиняват с 0,3% до 41,03 долара за барел.

Фючърсите върху златото поскъпват с близо половин процент до 1899,1 долара за тройунция, след като по-рано през деня спот цената на благородния метал премина прага от 1900 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:07 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още