IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Напрежението в Близкия изток продължава да понижава американските борсови индекси*

Акциите на авиокомпаниите поевтиняха заради притесненията от по-високите разходи за гориво

17:39 | 06.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Борсовите индекси на Wall Street започват втора поредна сесия в понеделник с понижения, тъй като опасенията относно геополитическото напрежение между Иран и САЩ останаха високи след убийството на висш ирански военен лидер от края на миналата седмица, информира CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижава със 125 пункта, или 0,44%, до ниво от 28510,08 пункта. Широкият измерител S&P 500  отчита понижение от 7 пункта, или 0,22%, до 3227,71 пункта, докато технологичният показател Nasdaq Composite регистрира спад от 0,22%, или 19 пункта, до ниво от 9001,97 пункта.

Акциите на авиокомпаниите поевтиняха поради притесненията от по-високите разходи за гориво, предизвикани от повишаването на цените на петрола. Книжата на American и Delta регистрираха понижение на цените си с повече от 1%, докато акциите на United поевтиняха с 0,8%. Търговците на дребно като Dollar Tree също отчетоха спад в стойностите на ценните си книжа с 2,2%.

Пониженията в понеделник допълват резките спадове от петък. Индексите Dow и S&P 500 преминаха през най-лошата си борсова сесия от месец насам, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп разреши въздушен удар в Багдад, който причини смъртта на най-влиятелния ирански генерал Касем Солеймани.

Новината предизвика рязко повишение в цените на петрола заради притесненията, че конфликтът може да наруши доставките на суровината в световен мащаб. Акциите на енергийните компании EOG Resources и Hess поскъпнаха съответно с по над 1%.

В неделя Тръмп каза, че може да наложи санкции срещу Ирак, след като парламентът на страната прие резолюция, призоваваща правителството да експулсира всички чужди войски от държавната територия.

„Имаме изключително скъпа авиобаза там на стойност милиарди долари. Няма да си тръгнем, освен ако не ни върнат парите“, каза Тръмп.

Междувременно иранският режим заяви в неделя, че няма да спазва ограниченията за обогатяване на уран, определени от ядрената сделка от 2015 г.

„Независимо от това, перспективите ни остават оптимистични и бичи”, каза Ед Ярдени, президент и главен инвестиционен стратег в Yardeni Research. „Геополитическите кризи обикновено създават възможности за купуване на фондовия пазар, стига да не предизвикват рецесия“, добави той.

„Не вярваме, че Иран ще наруши значително доставките на петрол сега, когато САЩ демонстрират готовност да използват смъртоносна сила, за да възпрепятстват иранските злоупотреби в Близкия изток“, заяви Ярдени.

Днес бяха оповестени и данните за индекса на мениджърите по поръчките PMI в САЩ за месец декември. Общият индекс PMI достига ниво от 52,7 пункта, докато PMI индексът за сектора на услугите отчита 52,8 пункта. Така и двата измерителя остават над линията от 50 пункта, която разделя разширяването от свиването.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа отчита спад съответно до 1,772% и 2,237%.

При валутната търговия доларовият индекс, който измерва силата на американските пари спрямо кошница от шест конкурентни валути, се намира на ниво от 96,69 пункта.

Еврото се разменя с ръст от 0,25% на ниво от 1,1185 долара за евро.

На петролните пазари цената на международния бенчмарк Брент се повишава с 64 цента до 69,24 долара за барел. В същото време фючърсите върху американския лек суров петрол WTI  отчитат повишение от 34 цента до ниво от 63,42 долара за барел.

Цената на златото бележи ръст от 1,46% до ниво от 1575,00 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17:13 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:51 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още