IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-богатите в света са изгубили 114 млрд. долара от паниката на Wall Street

Уорън Бъфет е сред 18-те милиардери, изгубили над 1 млрд. долара в последната сесия на борсата в Ню Йорк

15:37 | 06.02.18 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Петстотинте най-богати хора в света са изгубили 114 млрд. долара заради срива на фондовия пазар в САЩ вчера, след като оптимизмът, породен от данъчните намаления, довел до покачване на основните борсови индекси през януари, отстъпи пред опасенията от инфлация, съобщи Bloomberg.

Най-големи загуби от спада на борсовите котировки е понесъл ръководителят на инвестиционния фонд Berkshire Hathaway Уорън Бъфет (трети по богатство в света), чието състояние се е стопило с 5,1 млрд. долара до 85 млрд. долара. Неговият холдинг е най-големият акционер в американската банка Wells Fargo, чиито акции вчера поевтиняха с 9,2%, пише БТА. 

Осемдесет и седем годишният Бъфет е сред 18-те милиардери от класацията на Bloomberg, изгубили над 1 милиард долара през вчерашния ден.

Състоянието на ръководителя на Facebook Марк Зукърбърг е намаляло с 3,6 млрд. долара, с което той застава на второ място по размер на загубите.

На трето място е най-богатият човек в света Джеф Безос, собственикът на компанията за интернет търговия Amazon, който е обеднял с 3,3 млрд. долара. Сега състоянието му се оценява на 116,4 млрд. долара, след като котировките на онлайн гиганта се понижиха с 2,8%.

Съсобствениците на холдинга Alphabet, компанията майка на Google, Лари Пейдж и Сергей Брин, са изгубили по 2,3 милиарда долара. 

Паниката на Wall Street в последната сесия беше предизвика от повишаващата се доходност на американските държавни облигации и сигналите за ускоряване на инфлацията, които подсказват, че Федералният резерв ще вдигне лихвените проценти по-бързо от очакваното.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 8
Иван Митев
преди 6 години
Допусканата държавна грешка за пренебрегване на вредното влияние от въведената парична единица нанася щети на всеки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 7
Иван Митев
преди 6 години
Допусканата държавна грешка за пренебрегване на вредното влияние от въведената парична единица нанасят щети на всеки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още