IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Надеждите за нови икономически стимули подкрепят Wall Street*

Златото поскъпва с над 2% до 1933,7 долара за тройунция

17:46 | 09.10.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Водещите американски индекси започват борсовата сесия в петък на положителна територия, продължавайки да търсят яснота за бъдещето на преговорите за нов пакет икономически стимули в САЩ, съобщава CNBC.

По-рано през деня стана ясно, че Белият дом е смекчил позицията си по въпроса с помощите. Финансовият министър Стивън Манучин е заявил на Пелоси в 40-минутен разговор, че президентът Доналд Тръмп иска да бъде постигнато споразумение за общ, цялостен пакет, заяви говорителят на председателя Дрю Хамил.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average прибавя 0,17%. По-значителни са ръстовете при широкия измерител S&P 500 и технологичния Nasdaq Composite, които напредват съответно с 0,4% и 0,8%.

Акциите на круизните оператори поскъпнаха, след като от Белия дом обявиха, че вицепрезидентът Майк Пенс ще се срещне с представители на индустрията. Книжата на Carnival и Norwegian Cruise Line прибавят по 0,6% и 1%, а тези на Royal Caribbean 1,36%.

„Разговорите за стимулите наистина диктуват пазара на ежедневна база“, посочва Кийт Бюканън, портфолио мениджър в GLOBALT. Според него реториката от последните дни подсказва, че има постигнат напредък, но трябва да се действа бързо, за да се облекчи напрежението, под което се намира икономиката.

Инвеститорите продължават да следят и случващото се на коронавирусния фронт. След края на сесията в четвъртък GenMark Diagnostics обяви, че е получила зелена светлина за тестове от американската Служба по храните и лекарствата за провеждане на тестове за грип, коронавирус и други вируси.

При американските държавни ценни книжа доходността по 10-годишните и 30-годишните облигации остава почти без промяна на ниво от съответно 0,765% и 1,568%.

Доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари спрямо кошница от конкурентни валути, намалява до 93,22 пункта.

На стоковите пазари цената на петрола се свива. Международният бенчмарк Брент поевтинява с 0,5% до 43,14 долара за барел. Американският сорт WTI пък се разделя с 0,4% от стойността си до 41,03 долара за барел.

Златото пък поскъпва с над 2% до 1933,7 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17:15 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още