IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Надеждите за икономическо възстановяване прибавиха над 238 пункта към Dow Jones

S&P 500 приключи сесията в понеделник с повишение от 0,3%, а Nasdaq Composite се срина с 0,5%

23:49 | 03.05.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Перспективите за икономическо възстановяване движиха днешната търговия на Wall Street. Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се покачи с над 238 пункта в първия търговски ден на май, предаде CNBC. Стойността му се вдигна с 0,7% до 34 113,23 пункта.

S&P 500 приключи сесията в понеделник с повишение от 0,3%, достигайки 4 192,66 пункта. Технологичният показател Nasdaq Composite обаче се срина с 0,5% до 13 895,12 пункта, въпреки че акциите на Big Tech изпратиха доста успешен месец.

Книжата на Royal Caribbean и American Airlines се повишиха с над 1%. Dillard’s отчете ръст от близо 10%, а Macy събра 8%. Акциите на Urban Outfitters и Kohl’s са поскъпнали с над 5% .

Акциите на Berkshire Hathaway поскъпнаха с 1,6%, след като конгломератът на Уорън Бъфет отчете 20% ръст в оперативната печалба и продължи да изкупува големи количества от собствените си акции. По-рано днес Бъфет заяви, че Грег Абел, заместник-председател на Berkshire Hathaway, ръководещ незастрахователния бизнес, ще бъде неговият вероятен наследник, ако милиардерът се оттегли. 

Акциите на Verizon поскъпнаха с 0,2%, след като телекомуникационният гигант заяви, че ще продаде медийната си група на компанията за дялово участие Apollo Global Management за 5 милиарда долара. Продажбата позволява на Verizon да разтовари имоти от бившите интернет империи на AOL и Yahoo.

Въпреки слабостта на акциите в петък, S&P 500 постигна третия си пореден месец на печалба през април, добавяйки над 5% към индекса, тъй като инвеститорите залагат на голямо икономическо възстановяване.

На годишна  база S&P 500 нараства с 11%. Припомняме, че бенчмаркът затвори на рекордни нива в четвъртък  след обявяване на резултатите от печалбите на Apple и Facebook. Dow се повиши с около 2,7% миналия месец, докато Nasdaq Composite спечели 5,4% през април.

Някои инвеститори очакват понижения през май. Данните от 1928 г. показват, че периодът май-октомври има най-ниската средна и средна възвръщаемост от всеки шестмесечен период от годината,

Ентусиазмът за акциите идва, когато волатилността на пазара намалява и S&P 500 постигна 25 рекорда тази година, подхранван от звездния сезон на печалбите и перспективата за икономическо възстановяване, което е по-бързо, отколкото много прогнозираха. Стимулите също подхранват рекордния ръст на доходите на домакинствата, увеличавайки разходите и помагайки за ускоряването на възстановяването.

Тази седмица предстои да бъдат публикувани данните за работните места в САЩ и финансовите резултати на редица основополагащи компании, които също ще дадат идея колко силно е възстановяването.

Петролът скочи с повече от 1%, след като данните за китайската икономика и процентът на ваксинирани в САЩ дадоха надежда за силно възстановяване на търсенето в двете най-големи икономики в света. Инвеститорите обаче остават предпазливи по отношение на рекордните нива на заразяване с коронавирус в Индия, третият по големина вносител на горива в света.

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент скочиха с 80 цента или 1,2%, за да достигне 67,56 долара за барел. Контрактите върху американския лек суров петрол WTI са нагоре с 1,43%, достигайки 64,49 долара за барел.

Американските фючърси върху златото скочиха с повече от 1,3% в понеделник, като тройунция се търгуваше 1791,26 долара .

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още