IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Начинът на Merck за справяне с кризата - освобождаване на 15 хил. души

Компанията уволнява 20% от служителите си и планира намаляване на средствата за иновации

09:00 | 03.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Начинът на Merck за справяне с кризата - освобождаване на 15 хил. души

На фона на разприте за бюджета и по-скоро за здравната реформа в САЩ, Merck съобщи плановете си за нови съкращения, пише Market Watch. Компанията има намерение да уволни 20% от служителите си до 2015 година. В момента в в компанията работят 81 хил. души.

През 2009 година за фармацевтичната компания работят повече от 100 хил. служители. Последва обаче сделка за обединение с конкурентната Schering – Plough, чиято стойност достигна 41 млрд. долара. Оттогава ръководителите на фармацевтичния гигант започнаха да намаляват персонала в опит да стабилизират компанията.

До края на 2015 година очакваме да намалим разходите с 2,5 млрд. долара, обяви изпълнителният директор на компанията Кенет Фрейзиър. До края на 2014 година трябва да бъдат спестени 1 млрд. долара.

Намаляването на разходите ще дойде не само от свиването на персонала, а и от намаляването на фондовете за научна дейност, коментира още той в специално съобщение, публикувано на сайта на компанията. 

Иновациите са един от източниците на икономически ръст и редовно са сочени от експертите именно като средството за излизането от кризисното положение, обхванало световната икономика. 

Всъщност фармацевтичният сектор е един от сериозно губещите в условията на криза, защото липсата на финанси кара правителствата и осигурителните фондове да натискат за по-ниски цени на лекарствата. Освен това все по-трудно става получаването на одобрение от регулаторите за новите лекарствени продукти, отбелязва Market Watch.

Merck не беше подмината и от скандали през последните години. Компанията плати 5,8 млрд. долара, за да спре дело, заведено от хора, приемащи Vioxx. Лекарството беше щедро предписвано за намаляване на артритни болки, но се оказа, че паралелно с това предизвика инфаркти и инсулти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още