IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ: Бумът на световната икономика приключва

Финансовата институция понижи прогнозата си за глобалния икономически ръст за 2018 г. до 3,7%

08:10 | 09.10.18 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Аржентина, Пакистан, Турция: Събиращият се във вторник в Бали международен елит на икономическата и финансовата политика няма да бъде заслепен от слънцето на островния курорт в Индийския океан – заради бурите в глобалната икономика.

„Ръми, но все още не вали като из ведро“, заяви обичащият да използва идиоми ръководител на МВФ Кристин Лагард преди годишната среща на нейния Международен валутен фонд (МВФ) и Световната банка в Индонезия.

Бумът на световната икономика приключи. Прогнозата за ръст от 3,9% за 2018 г. и 2019 г. вече не е състоятелна, обяви Лагард още преди срещата, на която ще се срещнат министри на финансите, централни банкери и финансови експерти от 189 страни.

И министрите на финансите на Г-20 ще проведат заседание. Когато главният икономист на МВФ Морис Обстфелд, който е напът да се пенсионира, представя последния си Световен икономически доклад, икономистите очакват умерена корекция надолу, но всичко под ръст от 3,7% ще бъде изненада, поясниха източници от централата на МВФ във Вашингтон пред DPA. 

Според прогнозите на МВФ световната икономика ще отбележи ръст от 3,7 на сто тази година, също като през миналата. Това обаче е по-малко от прогнозите на МВФ, публикувани през юли. Финансовата институция понижи прогнозите си за 19-те страни, използващи еврото, както и за Латинска Америка, Близкия изток и Субсахарска Африка.

МВФ очаква икономиката на САЩ да отбележи ръст от 2,9% тази година, но да се забави до ръст от 2,5 на сто догодина поради намаляването на ефекта на неотдавнашните съкращения на данъците и търговската война с Китай. 

МВФ понижи прогнозата си за еврозоната до ръст от 2% вместо очакваните досега 2,2 на сто поради търговското напрежение със САЩ и притесненията около Brexit, отбелязва Франс прес. Финансовата институция понижава прогнозирания растеж за втори път тази година. През април МВФ очакваше ръст от 2,4 на сто в еврозоната.

Прогнозата за Южна Корея е за ръст от 2,8 на сто вместо предричаните досега 3 на сто ръст на БВП в четвъртата световна икономика, съобщава агенция Йонхап. 

Не само търговската политика на американския президент Доналд Тръмп тревожи Лагард, Обстфелд и техните колеги. Подобно на пациент в спешното отделение с инфузия на адреналин Тръмп поддържа най-голямата икономика в света на курса на изкуствен ръст с помощта на проциклична фискална политика за данъчни подаръци и протекционистки мерки. Това може да продължи до 2020 г. Тогава Тръмп ще се изправи пред нови избори, а сроковете на важни части от неговата данъчна реформа ще изтекат.

„Досега САЩ растат силно, подкрепени от проциклична икономическа експанзия и все още хлабавите финансови условия", каза Лагард. Но това може да се превърне в риск. Държавните инжекции за американската икономика до голяма степен се финансират от дълга. Както и растежът в развиващите се и нововъзникващите страни. Частният и държавният дълг са достигнали рекордни нива. Цели 182 трлн. долара държат публичните и частните бюджети по света. Това е с около 60% повече от нивата преди финансовата криза през 2007 г.

„Това натрупване прави правителствата и компаниите по-уязвими към затягането на условията на паричната политика", казва Лагард. Вече се говори за опасността от „втора голяма депресия", защото правителствата и регулаторите не могат да наложат много по-строги правила. В Съединените щати Тръмп отслабва юздите, които неговият предшественик Барак Обама наложи след финансовата криза. Дори в Лондон в хода на един несигурен Brexit има все повече тенденции за разхлабване.

Ситуацията изглежда така, сякаш „участниците на финансовите пазари ще танцуват, докато музиката свири", пояснява икономист, пожелал да не бъде назован. Бившият британски министър-председател и финансов министър Гордън Браун, който управляваше силно зависимата от финансовия сектор Великобритания през финансовата криза от 2008 г., заяви в неотдавнашно интервю за Guardian, че „има опасност да влезем спящи в предстоящата криза“, добавяйки, че днес светът няма лидери. 

Според МВФ ескалацията на търговските войни може да подкопае бизнес доверието и развитието на финансовите пазари, както и да намали инвестициите. Търговските бариери ще направят стоките по-недостъпни, ще нарушат световните вериги на доставки и ще забавят развитието на новите технологии, което ще намали производителността. 

По отношение на неикономическите рискове от МВФ виждат забавяне на реформи, политическа несигурност, което също застрашава обема на инвестициите и води до забавяне на икономическата активност. Посочени примери са Италия, както и страни от Близкия изток и Африка. 

Иначе казано: ако Федералният резерв затегне още по-силно паричната си политика, защото иначе икономическата политика на Доналд Тръмо може да доведе до прегряване, то ще има жертви. По-малко ще са те сред богатите държави. По-специално развиващите се икономики и нововъзникващите икономики, където компаниите често конвертират дълговете си в щатски долари, ще бъдат засегнати.

Аржентина може да е първата жертва. Световният валутен фонд вече помогна на южноамериканската държава с 50 млрд. долара. Турция и Пакистан могат да я последват - въпреки че и двете правителства все още отказват външна помощ. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган не иска да накърни егото си, като поиска помощ от международната общност. И Пакистан все още се надява да се измъкне от кризата самостоятелно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 1
Иван Митев
преди 5 години
Очаквани последици от вредното влияние от Централната банка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 0
BobbyM
преди 5 години
Така става като се опитват да лекуват задлъжнялостта с още повече дълг - просто ни чака още по-тежка рецесия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 17 rate down comment 0
Sandy
преди 5 години
Политиките на ниски лихви доведоха до тоя "изкривен" икономически бум, а сега предстои един друг БУМ, тоя на неизплатени кредити, фалити и тем подобни гадости. Голямото омазване започва, Дами и Господа, при което много хора ще изгубят между 30 - 50% от парите си, ще има и такива на 100%. Някои от тези хора няма да го преживеят и ще се поболеят, други ще умрат от инсулт или инфаркт, трети ще се самоубият.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 30 rate down comment 2
Hahoto
преди 5 години
Жълтото цял месец се гърчи под 1200, значи няма страх още от криза и риск апетитите са високи. Американските акции нещо не са в настроение тия дни, но доколко е крачка назад преди скок, не е ясно. Така или иначе след 10 години надуване на балона с печатане на пари и постоянно повишаващи се акции и имоти, може би идва времето на по-сериозна циклична корекция. Но засега все още е слънчево и с леки превалявания на места.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 39 rate down comment 2
pinoccio
преди 5 години
Ами, те тия млади англичани не излизат от пъбовете и на другия ден спят до обед. Как да купят евтино жилище, като нямат време кога да отидат на оглед? После, младият англичанин държи лопатата като Кийт Ричардс - е, не става така. Да отидат в някоя полска бригада и да бъркат бетон и да навиват калчища. Да отидат да учат в Ягелонския университет и след това да започнат работа като касиери в Метро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 2
george353
преди 5 години
А така, казвайте, че ние още го чакаме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 37 rate down comment 10
ABBA
преди 5 години
МВФ: Бумът на световната икономика приключваЪмчи да, 40% от младите англичани не могат да си позволят и най-евтиното жилище...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още