IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Moderna увеличава предлагането на Covid ваксини до 3 млрд. дози догодина

Компанията разширява производствения си капацитет, за да се справи с новите и съществуващите варианти на коронавируса

15:25 | 29.04.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Saul Martinez/Bloomberg</em></p>

Снимка: Saul Martinez/Bloomberg

Moderna обяви, че ще увеличи глобалното предлагане на ваксини срещу Covid-19 до 3 млрд. дози през следващата година, тъй като компанията разширява производствения си капацитет, за да се справи с новите и съществуващите варианти на коронавируса, съобщава FT.

Инвестицията за стимулиране на производството идва точно когато Индия се бори с тежка вълна на коронавируса, подхранвана от нов вариант, който бутна здравната система на страната в пропастта.

Стефан Бансел, главен изпълнителен директор на Moderna, коментира пред FT, че се очакват данни за циркулиращия в Индия вариант B.1.617. „Виждам дела на хоспитализациите от всички случаи на заразени и смъртните случаи и съм дълбоко притеснен, че това е много лош вариант. Много се притеснявам, че е толкова лош, може би дори по-лош от южноафриканския вариант“, посочва той.

Броят на жертвите на коронавируса в Индия надхвърли 200 хил. души в сряда. Страната регистрира над 360 хил. нови случая на заразени само за 1 ден.

Бансел посочва, че справянето с новите варианти ще бъде от изключителна важност през следващата година и че правителствата търсят ваксини, базирани на иРНК, вместо аденовирусни ваксини, каквато е ваксината на Oxford/AstraZeneca, както и на Johnson & Johnson. 

Аденовирусните ваксини се оказват по-малко ефективни в сравнение с иРНК, които показват над 90% ефективност. Отделно са и опасенията, че аденовирусните ваксини причиняват проблеми с кръвосъсирването при някои хора.

По думите на Бансел Moderna е инвестирала „милиарди долари“ за увеличаване на производството в партньорските си обекти в Европа и в собствените си американски обекти и ще увеличи производството на ваксини до 1 млрд. дози през тази година и след това до 3 млрд. през следващата година. Предварително обявените цели на компанията бяха за съответно 700 млн. и 1,4 млрд. дози.

Базираната в Масачузетс компания се стреми да има излишък от запаси, за да може да реагира бързо на търсенето.

Същевременно главният изпълнителен директор на Teva Pharmaceuticals заяви, че предложенията му за подпомагане на производството на коронавирусни ваксини са отхвърлени от големите производители, въпреки че компанията разполага с готов производствен капацитет.

„Ясно заявихме, че сме готови да помогнем, но това не доведе до никакви споразумения“, казва Каре Шулц, изпълнителен директор на Teva, пред FT.

Израелският производител на лекарства разполага с производствени съоръжения, които могат да пакетират, пълнят и довършват флаконите с ваксини.

Шулц посочва, че компанията остава в дискусии с други, по-малки производители на ваксини, но „не е твърде оптимистична“, че ще бъдат договорени сделки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 3
zelka007
преди 2 години
тази година ли завършваш фармация ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
neon7
преди 2 години
"Аденовирусните ваксини се оказват по-малко ефективни в сравнение с иРНК, които показват над 90% ефективност. Отделно са и опасенията, че аденовирусните ваксини причиняват проблеми с кръвосъсирването при някои хора."mRNA ваксините на пфайзер и модерна са причинили много повече смъртни случаи от аденовирусните ваксини .https://***.investmentwatchblog.com/pfizer-vaccine-has-three-times-more-deaths-than-astrazeneca/Canadian Doctor Defies Gag Order and Tells the Public How the Moderna COVID Injections Killed and Permanently Disabled Indigenous People in His Communityhttps://healthimpactnews.com/2021/canadian-doctor-defies-gag-order-and-tells-the-public-how-the-moderna-covid-injections-killed-and-permanently-disabled-indigenous-people-in-his-community/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още